Mat för hälsan
Att vi blir vad vi äter är knappast en nyhet. Kanske är det därför det pratas om både i och utanför vår industri. Men exakt vad är bra mat? Svaret du får kommer nog bero på vem du frågar, men en sak vet vi i alla fall med säkerhet: maten blir bättre och bättre. Visste du till exempel att dryckesbranschen minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28% på bara fyra år? Och att det finns ett gemensamt initiativ för att vi ska äta mer fullkorn?
Fakta föder förändring
Med jämna mellanrum kommer larm om enskilda livsmedel och deras inverkan på vår hälsa. Som skarpa rubriker i kvällstidningarna skapar de oro hos enskilda konsumenter och många gånger helt i onödan, eftersom de inte baserats på faktiskt fakta.
Just därför har det blivit till något av en ledstjärna när det kommer till hur vi jobbar för att förbättra maten. Att basera råd och förändringar på fakta. På så vis kan vi säkra att vi går framåt och inte bara tar steg och åter steg i sidled.
Länge leve processen
Livsmedelsindustrin har levererat folkkära ikoner och räddat middagar sedan urminnes tider. Hel- och halvfabrikat är en del av vardagen för de flesta.
Debatten om den processade maten är en trend som är här för att stanna och i princip alltid med en negativ vinkel. Så låt oss prata lite om det där med processen, vad det är och vad det faktiskt innebär.
Att processa mat innebär att man på något sätt bearbetat råvaran och förändrat den. Exempelvis genom att mala, extrudera, koka eller värmebehandla. När vi pratar om processad mat inom livsmedelsindustrin handlar det t ex om att någonting hettats upp för att ta död på bakterier och förlänga hållbarheten. Så att vi ska slänga mindre, kunna handla mer effektivt och planera vår matlagning smartare.
När andra ser ner på processen, skulle vi vilja passa på att hylla den.
Hälsosam mat utan kompromisser
Så, vad är egentligen hälsosam mat? Det enkla svaret är att det mesta är bra på sitt sätt, så länge du inte äter för mycket av det och gör det hela tiden. Viktigast av allt är att du äter varierat och livsmedelsindustrin gör den uppgiften lättare än någonsin. Gå in i en matvarubutik och du hittar ett stort utbud av mat. Och tack vare många och hårda regler kan konsumenter i Sverige lita på att maten är säker och ingen tagit några genvägar.
Och som ett resultat kommer det mesta som hamnar på din tallrik att både smaka gott, och göra gott.
Bli hela Sveriges hälsoguru
Som med allt kan bra alltid bli bättre. Och kanske är det där du kommer in i bilden? Är du den som driver igenom nästa stora branschinitiativ med fokus på folkhälsan?
I en industri som hela tiden strävar efter att bli bättre kommer det alltid finnas plats för nya tankar.
Vill du vara med?
Är du intresserad av att vara med och driva utvecklingen inom livsmedelsindustrin framåt? Sök till någon av utbildningarna som ger dig verktygen branschen behöver och längtar efter. Exempel på utbildningar och lärosäten:
Kandidatutbildning i livsmedelsteknik vid Lunds Tekniska högskola
Livsmedelsteknik och nutrition – Masterutbildning vid Lunds Tekniska högskola
Bioteknik – Masterprogram vid Chalmers tekniska högskola
Livsmedelsagronom – Masterutbildning vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
Kandidatutbildning i Hållbara livsmedelssystem vid Örebro universitet