Urvalsjuryn utsedd till Cajsa Warg-priset
Cajsa Warg-priset är ett nyinstiftat litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker och spegla det stora folkliga intresset för matlagning. I ett första steg kommer de nominerade kokböckerna att bedömas av fem experter, inklusive en hem- och konsumentkunskapslärare, med ett passionerat intresse för mat och dryck. Böcker kan nomineras till och med den 13 september 2024.
Det ska inte vara lätt att vinna 100 000 kr och utses till årets bästa kokbok. För att tilldelas det nyinstiftade Cajsa Warg-priset måste man tråckla sig igenom nålsögat hos två olika jurygrupper; en första urvalsjury som väljer ut de fem bästa titlarna och en andra som utser den slutgiltiga vinnaren. Urvalsjuryn består av matprofilen Suzanne Ribbing, Sedir Ajeenah, receptmakare och Instagramprofil, Annina Rabe, kulturskribent, Lotten Löfberg, kategoriansvarig för kokböcker på Bokusgruppen, och Klara Åkerlund, hem- och konsumentkunskapslärare. Urvalsjuryn kommer framför allt att bedöma de inskickade kokböckerna utifrån följande kriterier:
- Originalitet
- Recept
- Stil
- Form/Bild
- Användarvänlighet
- Förmåga att inspirera till matlagning och skapa matglädje
– Urvalsjuryn ska ha en så pass bred kompetens och erfarenhet att den täcker in samtliga bedömningskriterier och lite därtill. Och det gör den här gruppen experter med råge! Att bland de hundratals kokböcker som ges ut varje år sålla ut fem guldkorn blir ingen lätt uppgift, men är det någon som kan fixa det så är det Suzanne, Sedir, Annina, Lotten och Klara. Jag tycker att det är särskilt kul att vi har en hem- och konsumentkunskapslärarare med i juryn. Det är en yrkesgrupp som har en avgörande uppgift att sprida kunskap och inspiration om mat och dryck till barn och ungdomar, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.
Urvalsjuryn tar fram fem nominerade titlar som presenteras i slutet av september 2024. Den andra jurygruppen som väljer ut den slutliga vinnaren kommer att presenteras senare i vår. Den första vinnaren av Cajsa Warg-priset kommer att koras i november 2024 och vinnaren erhåller förutom äran 100 000 kr.
Alla som gett ut en kokbok på svenska, både som bokförlag och med hjälp av egenutgivning, får anmäla sina böcker till Cajsa Warg-priset. Även utländska förlag med svensk originalutgivning får anmäla titlar. Nomineringar görs via Cajsa Warg-prisets hemsida senast den 13 september 2024. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige.
Här nedanför presenteras de fem medlemmarna i urvalsjuryn närmare.
Suzanne Ribbing
Har jobbat med mat och dryck i över 20 år, bland annat som chefredaktör för Elle mat&vin och Allt om mat. Lagar gärna mat på egenodlade grönsaker eller svamp som hon plockat själv. Tycker att en bra kokbok bör innehålla recept som är ordentligt provlagade, vara estetiskt tilltalande och ligga rätt i tiden.
Sedir Ajeenah
Självlärd kock och receptmakare som rönt stora framgångar via sitt uppmärksammade, instagramkonto där han delar med sig både av recept och matfilosofi. Tycker att en bra uppläggning slår den bästa copyn och att allt spännande med livet händer kring matbordet. Gav år 2022 ut kokboken Sedir: Processen som gav honom epitetet ”matguru”.
Annina Rabe
Kulturskribent och kritiker i bland annat Expressen kultur, Buffé, Sveriges Radio och Tidningen Vi. Entusiastisk amatörkock och fanatisk kokbokssamlare. Älskar välskrivna texter om mat, men också recept som både överraskar och är användbara. Gav tillsammans med Anna Hellsten ut kokboken Kris, kalas och kolhydrater: recept och berättelser för goda och dåliga dagar år 2020.
Lotten Löfberg
Arbetar som kategoriansvarig för kokböcker på Bokusgruppen. Älskar kokböcker och tycker att en bra kokbok ska inspirera, utmana och vägleda oss i köket.
Klara Åkerlund
Hem- och konsumentkunskapslärare som gärna improviserar i köket. Älskar att läsa kokböcker med ordentliga teman, personliga berättelser, spännande smaksättningar och vackra bilder som kan öppna ögonen för nya matvärldar.