Så var Industridagen 2024: ”Med sikte på 2030!”

I måndags var det dags för Industridagen, ett gemensamt arrangemang mellan arbetsgivare och fackförbund inom ramen för Industrirådet. Statsminister Ulf Kristersson, Volvo AB:s vd Martin Lundstedt och Volvo Cars vd Jim Rowan var några av talarna. Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman var också på plats och här följer hans referat från dagen.

Björn Hellman:

Den 23 september var det återigen dags att genomföra en av svensk industris största dagar på året; Industridagen! Sverige är en industrination i framkant, ett av världens mest innovativa länder med företag vars lösningar många gånger sätter agendan globalt. Där står Sverige idag och så ska det fortsätta. Industridagen arrangeras gemensamt mellan arbetsgivare och fackförbund, inom ramen för Industrirådet.

Industridagen förlades i år till Göteborg, en stad som under många år har legat i framkant när det gäller industriproduktionen i Sverige. Mötet genomfördes på nybyggda World of Volvo, och temat för dagarna var ”Sverige – en konkurrenskraftig, robust och innovativ industrination, med sikte på 2030!”. På plats var representanter för arbetsgivare, fackförbund, akademi, näringsliv, myndigheter och politiker, från såväl lokal nivå som på riksnivå.

Industrins jämställdhetspris 2024 tilldelades Xylem Water Solutions.

Dagen inleddes med att industrins jämställdhetspris delades ut, den här gången till företaget Xylem Water Solutions, som prisades för sitt långsiktiga och konsekventa jämställdhetsarbete. Prisutdelare var ingen mindre än statsminister Ulf Kristersson, som sedan höll ett anförande, där han underströk vikten av att vi har en stark och livskraftig industri i Sverige, som har tillgång till de allra bästa förutsättningarna för att kunna skapa konkurrenskraftig produktion.

Statsminister Ulf Kristersson på Industridagen 2024.

Efter statsministerns anförande äntrade Martin Lundstedt (Vd AB Volvo) och Jim Rovan (Vd Volvo Cars) scenen, där de båda betonade vikten av att Sverige och övriga världen behöver ta stora – och snabba – kliv mot elektrifiering av våra fordonsflottor. Bland övriga talare märktes även Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson och Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg.

Jim Rowan, vd Volvo Cars

Eftermiddagen avslutades med att ”Sveriges största arbetsmöte” genomfördes, där alla mötesdeltagare fick möjlighet att föra fram sina synpunkter på hur Sveriges industriföretag ska bli än mer konkurrenskraftiga. Ett bra sätt att använda all den kompentens och erfarenhet som fanns hos den samlade publiken, och det var högt och ljudligt engagemang från alla deltagare!

Totalt sett en mycket bra Industridag 2024, och det är verkligen stort samförstånd mellan alla aktörer. Vi har en mycket bra grogrund för svensk industri, men för att öka vår konkurrenskraft mot övriga länder i vår omvärld så måste vi accelerera utvecklingen inom många viktiga områden, som till exempel forskning och innovation, kompetensförsörjning och den gröna omställningen!

För mer information

Björn Hellman

VD
Skicka e-post till Björn
08-762 65 01, 070-934 90 15