Missade möjligheter i 30 minuter med Peter Kullgren

I torsdags intervjuades landsbygdsminister Peter Kullgren i programmet 30 minuter. Det finns ingen brist på brinnande frågor för svensk livsmedelsproduktion, men nästan hela programmet gick åt till att diskutera de kommande kostråden och KD:s förslag om ändrat beteskrav. En rejäl miss, anser Jimmy Sandell på Livsmedelsföretagen.

Programledaren för 30 minuter, Anders Holmberg, är känd för sina tuffa frågor och för att inte ge sig förrän han har fått svar. Så var det även i hans intervju den 28 november med landsbygdsminister Peter Kullgren. Tyvärr handlade inga av frågorna om de mest akuta eller avgörande frågorna för svensk livsmedelsproduktion, till exempel den extremt låga lönsamheten i livsmedelsindustrin, den kostsamma omställningen till hållbar produktion och livsmedelssektorns centrala roll i totalförsvaret. Det menar Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

– Anders Holmberg är en duktig journalist, men i den här intervjun silade han mygg och svalde kameler. Jag kan på rak arm komma på ungefär 20 frågor som både hade varit tuffa för ministern och betydligt mer relevanta. Livsmedelsindustrin har haft den kanske svåraste perioden sedan andra världskriget, och utmaningarna företagen står inför nu är enorma. Att i det läget lägga 30 minuter på att prata om kommande kostråd, förslag på ändrat beteskrav och ministerns medlemskap i Frimurarorden är inget annat än en rejäl miss, säger Jimmy Sandell. 

Den svenska livsmedelsindustrin, som är ett av Peter Kullgrens ansvarsområden, berördes inte ens under intervjun. Istället var det Livsmedelsverkets kommande kostråd om kött och chark som upptog den mesta av tiden. En tämligen tjatig diskussion som föranledde Livsmedelsverket att gå ut med ett pressmeddelande där man rättade Holmbergs påstående att kostråden var beslutade.

– Kostråden är givetvis viktiga och vi är en av de instanser som inkommit med våra synpunkter. Men att fastna i frågan som Holmberg gjorde och på ett sätt som fick den ansvariga myndigheten att känna sig tvingade att gå ut med en dementi var inte bara olyckligt. Det bidrog också till att ingen tid kunde ägnas åt att diskutera hur vi kan se till att det finns mat och dryck till alla om det blir krig, eller hur vi får fler livsmedelsföretag i Sverige i stället för färre. Existentiella frågor för vår välfärd och trygghet. SVT får gärna plocka fram sin journalistiska storslägga, men då ska man inte använda den på småspik, säger Jimmy Sandell.

De återstående minuterna av intervjun handlade om KD:s förslag om ändringar i beteslagen och lantbrukets klimatpåverkan. Holmberg missade här ett gyllene tillfälle att fråga ministern om hur det går med den uppdaterade livsmedelsstrategin, som två år efter att arbetet inleddes fortfarande lyser med sin frånvaro. En annan aktuell fråga som inte togs upp är hur Peter Kullgren ser på finansminister Elisabeth Svantessons och Riksbankens påståenden om att livsmedelsbranschen tagit ut omotiverat höga priser. Det hade varit intressant att få reda på om Kullgren, som har livsmedelssektorn som ansvarsområde, håller med om detta.

– Den svenska livsmedelsindustrin har gått med förlust två år i rad, något som aldrig har hänt i modern tid. Den geopolitiska osäkerheten, inte minst i vårt eget närområde, ställer större krav än någonsin på den svenska livsmedelsberedskapen. Landets livsmedelsproducenter är hårt pressade och i stort behov av en tydlig, långsiktig och stöttande politik som gör det enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige. Att ingenting av detta togs upp är ett misslyckande, säger Jimmy Sandell.

För mer information

Jimmy Sandell

Kommunikations- och näringspolitisk chef
Skicka e-post till Jimmy
08-762 65 02, 073-355 06 07