TV-TIPS: ”Ren mat – den smutsiga sanningen”

Till och med den 3 november kan du på SVT Play se ”Ren mat – den smutsiga sanningen”, en dokumentär som visar pseudovetenskapens sanna ansikte. Utifrån ett vetenskapligt perspektiv granskas självutnämnda kost- och hälsoexperter och dieter som utlovar allt från psykiskt välmående till att bota cancer. Vi frågade Elisabet Rytter, med.dr. i nutrition och forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, och Maria Sitell, talesperson och dietist på Brödinstitutet, vad de tyckte om dokumentären.

 

Maria Sitell och Elisabet Rytter (infällda bilder) rekommenderar ”Ren mat – den smutsiga sanningen”.

Här hittar du ”Ren mat – den smutsiga sanningen”. (OBS! Tillgänglig på SVT Play tom 3 november)

Elisabet, vad var dina första tankar efter att ha sett ”Ren mat – den smutsiga sanningen”?

Min första tanke var faktiskt ”Äntligen!” Äntligen ett program som på vetenskaplig grund undersöker de här så kallade experterna och deras märkliga dieter. De snickrar ihop en säljande hypotes, plockar ihop resultat från olika studier som stödjer den och skriver en bok som i bästa fall bara vilseleder människor, men i värsta fall till och med kan leda till ohälsa. Och tryckfrihetsförordningen skyddar deras lurendrejeri. Skulle de verka under samma regler och ramar som vi har inom livsmedelsindustrin skulle de vara solklart olagliga. Att deras teorier och böcker och klipp på Youtube får sådan spridning är ett stort problem.

Maria, vad är det du gillar med den här dokumentären?

Den lyfter på ett väldigt bra sätt fram vad forskning och vetenskap faktiskt är, samtidigt som man visar vilken skakig grund som förespråkarna av dieterna glutenfri, spannmålsfri och mat för jämn pH-balans står på. Det blir tydligt i dokumentären att de självutnämnda experterna bygger sina förenklade och säljande så kallade sanningar på en blandning av egna erfarenheter, ”Professor Google” och enstaka studier som de tycker styrker deras egna teser. Programmet lyckas även med att förklara att fördjupning och kritiskt tänkande är avgörande innan råd kan ges. Man pekar också på vilket ansvar de som ger råden faktiskt har. Så även om forskning kan verka komplext håller det i längden. Något som är högst relevant förstås när det gäller rådgivning som påverkar människors liv och hälsa.

Elisabet, vilken är den generella kritiken som riktas mot dieterna?

Programmet är föredömligt tydlig i sin kritik. Det är framförallt tre saker jag fastnade för:

  1. Mycket av det som dieterna och deras förespråkare hävdar är antiintellektuellt, inte evidensbaserat och strider mot fakta.
  2. Om man ska rekommendera en så extrem kost som t ex glutenfri måste man ha gedigna vetenskapliga bevis – annars skrämmer man helt omotiverat människor för en rad olika livsmedel som man inte alls behöver oroa sig för.
  3. De här s k experterna har väldigt stort inflytande, och med det följer ett stort ansvar att kunna bevisa det de hävdar. Men tyvärr tar de inte detta ansvar.

Elisabet, vilken av dieterna som granskas i dokumentären är mest vilseledande?

Den mest häpnadsväckande dieten är utan tvekan pH-balansen, som jag minns från 90-talet och hälsokoströrelsen här i Sverige. Den tycks ha fått ordentligt fäste i USA med sin guru Robert Young och med hjälp av sociala medier. Förespråkarna av dieten hävdar att surt blod är orsaken till alla sjukdomar, inklusive cancer, och att man kan bli frisk genom att äta mer basiskt. Man går alltså betydligt längre än de övriga dieterna i sina påståenden. Robert Young är för övrigt, och med all rätt, åtalad för kvacksalveri.

Maria, var det någon av de granskade dieterna som du reagerade särskilt på?

Ja, dieterna som tar bort spannmål och gluten. Det är väldigt intressant att vi mitt i denna hype kring att äta mer växtbaserad mat samtidigt märker hur självutnämnda experter hackar ner på spannmål, som ju är den växtbaserade stapelvaran i vår mathållning sedan 10 000 år tillbaka. Rädslan och myterna om spannmål i allmänhet och gluten i synnerhet når inga gränser! Påståenden om att spannmål är syrabildande och att gluten är inflammationsskapande är väldigt långt från vad forskningen säger. Gluten är skadligt för dem med sjukdomen celiaki, inte för andra.

Elisabet, vad ska en vanlig tittare dra för slutsats efter att ha sett dokumentären?

Kanske lite tråkigt och osexigt, men den svenska versionen av slutsatsen i programmet är att du bör äta enligt Livsmedelsverkets kostråd. Till exempel mer grönt och frukt, mer fisk, mer fullkorn, mindre kött och välja magra mejeriprodukter. Det är det som enligt vetenskapen ger bäst resultat vad gäller hälsan.

Så här beskriver SVT dokumentären: ”Hur nyttig är verkligen mattrenden ’clean eating’? Här skiljer vi pseudovetenskap från verkliga fakta och avslöjar en av de mest konspiratoriska trenderna inom kosthållning. En diet som sägs stärka ditt fysiska och psykiska välmående – men tänk om den gör exakt motsatsen? Möt de största namnen bakom trenden, som har influerat en hel generation att omdefiniera sin syn på nyttig mat, och avgör själva.”

Har du frågor eller funderingar kring näring, nutrition och forskning? Då får du gärna höra av dig till oss. Här hittar du kontaktuppgifter till alla som arbetar på Livsmedelsföretagen