Vilken partiledare och vilket regeringsalternativ vill svenska folket helst fira jul med?
Partiledaren som flest svenskar vill äta julbord hos 2018 är Stefan Löfven (18%) följd av Jonas Sjöstedt (16%) och Ebba Busch Thor (14%). På frågan om vilket regeringsalternativ man vill fira jul med hamnar M+KD+SD (19%) och S+V+MP (18%) i topp, men utifrån partitillhörighet ser svaren annorlunda ut. Detta framgår av del 1 i vår årliga julbordsundersökning.
Det är snart december och Sverige saknar fortfarande en regering. I nuläget finns det ingen tydlig lösning och de politiska experterna spekulerar hejvilt. Men vad säger det svenska folket? I det amerikanska presidentvalet brukar man prata om ”ölfaktorn”, dvs vilken kandidat det amerikanska folket helst tar en öl med. Den svenska varianten av detta är såklart ”julbordsfaktorn”, och Livsmedelsföretagen har därför via Demoskop frågat 1000 svenskar vilken partiledare de helst vill äta julbord med. Givet det krångliga regeringsläget har vi i årets undersökning även lagt till en ny fråga: vilket regeringsalternativ vill svenskarna helst fira jul med?
Den här partiledaren vill svenskarna helst dela julbord med
På första plats i årets undersökning hamnar Stefan Löfven med 18% och på andra plats med 16% kommer Jonas Sjöstedt. I julundersökningen 2017 var siffrorna de omvända.
Raketen i frågan om vem svenskarna vill dela julbord med är Ebba Busch Thor, som ökar från 7% (2017) till 14% (2018). De som tappar mest i julbordspopularitet är Jan Björklund som minskar från 7% (2017) till 4% (2018) och Isabella Lövin som tappar från 4% (2017) till 2% (2018).
Jonas Sjöstedt är den stora julbordsvinnaren bland såväl kvinnor (19%) som hos yngre (24%). Av de som vill dela julbord med Stefan Löfven svarar 43% att de vill göra det för att han är den partiledare som är mest lik dem åsiktsmässigt. 15% svarar att det är för att de tror att Stefan Löfven lagar det bästa julbordet. Av de som väljer Jonas Sjöstedt svarar 53% att det är för att han verkar trevligast.
Det här regeringsalternativet vill svenskarna helst bjuda in till sitt julfirande
I topp hamnar alternativet M+KD+SD med 19% tätt följt av S+V+MP med 18%. På tredje plats med 15% kommer S+C+L+MP.
Alliansen, dvs M+KD+C+L, hamnar först på fjärde plats med 9%. Långt ner på listan hamnar storkoalitionen S+M som bara 3% av svenskarna vill bjuda in till sitt julfirande.
Den stora vinnaren bland män är M+KD+SD med 29% och bland kvinnor är S+V+MP i topp med 22%. Även bland yngre (18–39 år) är det S+V+MP (22%) man helst vill fira jul med.
Föredraget regeringsalternativ utifrån partitillhörighet
Delar man upp svaren utifrån vilket parti svenskarna röstar på ser siffrorna lite annorlunda ut.
- Moderater vill helst fira jul med M+KD+C+L (33%)
- Liberaler vill helst fira jul med S+C+L+MP (48%)
- Kristdemokrater vill helst fira jul med M+KD+SD (35%)
- Centerpartister vill helst fira jul med S+C+L+MP (34%)
- Socialdemokrater vill helst fira jul med S+V+MP (42%)
- Miljöpartister vill helst fira jul med S+C+L+MP (43%)
- Vänsterpartister vill helst fira jul med S+V+MP (74%)
- Sverigedemokrater vill helst fira jul med M+KD+SD (80%)
Del 2 i vår stora julbordsundersökning
På torsdag publicerar vi del 2 i vår stora julbordsundersökning. Där tar vi bland annat reda på följande:
- Vilken maträtt som är svenskarnas favorit på julbordet
- Vilken maträtt som är årets trendigaste enligt svenska folket
- Vad som är viktigast i planeringen av julbordet (svenskproducerat, hållbart, pris, kvalitet, etc)
- Fördelning mellan hemlagat och färdigrätter på julbordet
- Vilken som är den mest populära juldrycken
- Vilket som är det mest populära julgodiset
- Och kanske viktigast av allt: när är det ok att börja äta julmat?
Om undersökningen
Undersökningen utfördes på Livsmedelsföretagens uppdrag av Demoskop mellan 17–20 november 2018. Målgruppen för undersökningen är svensk allmänhet och totalt genomfördes 1 017 intervjuer i Demoskops riksrepresentativa webbpanel. Deltagarna till panelen har rekryterats via telefon, dvs. en så kallad slumpmässig rekrytering. Resultatet har vägts med avseende på kön, ålder och parti i senaste riksdagsval.