Långsam regeringsbildning hotar populär mejeriutbildning
Den utdragna regeringsbildningen och avsaknaden av budgetbesked har redan fått konsekvenser för lantbruket, men nu påverkas även livsmedelsindustrin. Bland annat riskerar en eftertraktad yrkesutbildning för mejeritekniker att läggas ner pga oklarheter kring beviljandet av yrkesutbildningar. För att få reda på mer intervjuade vi utbildningsledaren Weine Lindström.
ADDENDUM: Goda nyheter! Efter att riksdagen 12/12 antog Moderaternas och Kristdemokraternas budget verkar det nu som att det kommer finnas utrymme för fortsatta satsningar på yrkeshögskolan. Det återstår några omröstningar och tekniska detaljer, men just nu ser det ut som att mejeriteknikerutbildningen kommer fortsätta under 2019.
Hej Weine! Kan du berätta lite om dig själv och om mejeriutbildningen som du ansvarar för?
Jag har arbetat i mejeribranschen i trettio år och var med och startade upp yrkeshögskoleutbildningen mejeritekniker. Idag är jag utbildningsledare för utbildningen som är inne på sin femte utbildningsomgång. Utbildningen är på 1,5 år och är förlagd i Arlas lokaler i Linköping samt på Kold College i Odense, Danmark. Närheten till produktionen och tillgången till den utmärkta utbildningen i Danmark gör att eleverna får en gedigen utbildning i att tillverka mejeriprodukter.
Hur många är det som utbildas varje år och hur många som går utbildningen får jobb?
Så här långt har det varit 11 stycken per år, men vi jobbar på att det ska bli fler. Vårt mål är att få 18 stycken elever varje år men såklart ser vi ju att så många som möjligt går denna utbildning. Nästan alla som går utbildningen får jobb, och 8 av 10 från den senaste kullen jobbar idag på ett mejeri.
Är det en uppskattad utbildning både bland arbetsgivare och arbetstagare?
Det är det verkligen. Utbildningen är skapad av Arla Foods, Norrmejerier och Skånemejerier i samarbete, så de har stor delaktighet i utbildningen. Lernia som jag jobbar för är utbildningsanordnare. Mejeriutbildningen leder till en befattning som är väldigt svår att utbilda sig till på annat sätt, och därför är den mycket uppskattad av företagen.
Nu riskerar utbildningen att bli inställd nästa år. Varför då?
Just nu finns det ingen regering och den föreslagna budgeten ger inte myndigheten för yrkeshögskolan de resurser som man behöver för att bevilja alla utbildningar vid utsatt tid. Det kan innebära att vi inte får något svar i januari om att vi får fortsätta driva utbildningen vilket gör att allting blir fördröjt och vi kommer i sådana fall att få vänta till nästa år för att starta vår utbildning. Vi ger dock inte upp hoppet, men just nu ser det mörkt ut.
Vad skulle du vilja säga till våra politiker?
Glöm inte mejeriindustrin! Den svenska mejeriindustrin behöver verkligen yrkeshögskoleutbildningen mejeritekniker och deras kunskaper, färdigheter och kompetens.
Kommentar från Joel Andersson, kompetensförsörjningsansvarig på Livsmedelsföretagen:
– Detta är ett väldigt bra exempel på varför yrkeshögskoleutbildningarna är så viktiga för vår bransch. Mejeritekniker är ett väldigt nischat yrke vars kompetenskrav är mycket svåra att få utanför den här utbildningen. Även om antalet elever är relativt få så är de oerhört viktiga för mejeribranschen. Därför vore det minst sagt olyckligt om den inte kan bli av på grund av en sådan sak som en trög och rörig regeringsbildning.