192 miljoner kronor till ökad livsmedelsforskning och -innovation
Forskningsrådet Formas finansierar fyra centrum för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Satsningen syftar till att bidra till utveckling och innovation samt stärka kunskap och kompetens i hela livsmedelskedjan genom nära samarbete mellan forskare, näringsliv och andra aktörer i samhället. I satsningen fördelas 192 miljoner kronor mellan fyra centrumbildningar med ett stort antal deltagande parter runt om i Sverige. För två av dessa har Livsmedelsföretagen varit medsökande.
Hur kan Sverige bli en ledande leverantör av hållbart producerad sjömat? Vilken roll spelar djuren i en ökad, hållbar och lönsam livsmedelsproduktion i Sveriges olika regioner? Hur kan livsmedelssystemet ställa om i alla led, från innovationsledning till kunskap om kundbeteende? Och hur kan Sverige ta fram växtbaserade proteiner med hälsofördelar som blir kundens förstahandsval? Det är några av frågorna som de nya forskningscentrumen ska söka svar på.
De fyra centrum som beviljas medel bygger på samverkan mellan akademi och näringsliv och kommer att ha sina huvudsäten i Örebro, Stockholm, Uppsala och Borås, men deras arbetsområden kommer att täcka hela Sverige.
– Att bevilja fyra forskningscentrum medel är en fantastisk satsning, som är absolut nödvändig för att fortsätta utveckla morgondagens hållbara livsmedel. Det här visar att vi menar allvar med att öka den internationella konkurrenskraften för Sveriges tredje största industri, säger Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.
Beviljade centrum
BLUE FOOD – Centre for the seafood of the future
Huvudsökande organisation: KTH, Stockholm
Ingående parter: Göteborgs universitet, Chalmers, SLU, Uppsala universitet, RISE, Innovatum, IVL, Orkla, Region Västra Götaland, Region Stockholm
Plant-based proteins for health and wellbeing (PAN Sweden)
Huvudsökande organisation: Örebro Universitet
Ingående parter: SLU, Chalmers, RISE, Uppsala universitet, Livsmedelsföretagen, Max Hamburgare, Orkla, Örebro kommun, Region Örebro, Lantmännen, Lyckeby, Many Ways, Biogaia, GE Healthcare, ICA, Coor
Food Innovation Enabling Sustainable Transition – FINEST
Huvudsökande organisation: RISE, Borås
Ingående parter: Chalmers, Uppsala universitet, Region Västerbotten, Umeå kommun, LRF, Livsmedelsföretagen, Hushållningssällskapet, Mycorena, Lantmännen, Solina-Sweden, IKEA Food Service, Lyckeby Culinar, Skira, Axfoundation, Boofood, Foodhills AB, ICA
SustAinimal – a collaborative research centre exploring the future role of livestock in sustainable and competitive Swedish food production systems
Huvudsökande organisation: SLU, Uppsala
Ingående parter: RISE, Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA, Uppsala universitet, Linköpings universitet, Högskolan i Dalarna, Lantmännen, Lantbrukarnas Riksförbund, Hushållningssällskapet, Norrmejerier, KLS Ugglarps, Agroväst, Vreta Kluster, Växa Sverige, Gård & Djurhälsan, Föreningen Svenskt Naturbeteskött, Svenska Vallföreningen