Rytter Rättar: Fråga doktorn hälsa

I tisdags var det premiär för SVT-programmet ”Fråga doktorn hälsa”, en programserie som vill inspirera till ett hälsosamt liv – på ett härligt och vetenskapligt sätt. Första avsnittet handlade om hur kroppen reagerar på det vi stoppar i oss och vad vi ska vi äta för att må bättre. Elisabet Rytter, nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, har tittat på programmet och ser tyvärr vetenskapliga brister.

Historien återupprepar sig; ett ordspråk som passar bra i detta sammanhang. Programmet ”Fråga doktorn hälsa” som i sitt första avsnitt tar upp kopplingen mellan mat och hälsa är ännu en i raden av SVT-sändningar som påstår sig vara vetenskapliga men som dessvärre ”slirar på sanningen”.

 

I studion fanns en rad ”experter” som tittarna även hade möjlighet att chatta med efter programmet. Men om man påstår sig ha experter med i ett program borde man vara mer noggrann med vilka man väljer. Speciellt inom mat-hälsaområdet där många utgör sig för att vara experter men inte är det, utan istället sprider felaktig information och skapar förvirring. Vilket kan ses som extra allvarligt då det handlar om skattefinansierad public service.

 

På grund av programmets experturval får vi höra en rad märkliga påståenden:

Torra makaroner är värdelösa, de är gjorda på vitt mjöl och har ett högt glykemiskt index (GI) påstår läkaren Karin Granberg. Makaroner innehåller visserligen vitt mjöl men har ett lågt GI.  Att de basala kostråden bland annat är att minska på kolhydrater, som Karin påstår är dessvärre inte heller korrekt. Det handlar om att välja rätt kolhydratskvalitet – det vill säga fullkorn. Mer om kolhydratkvalitet finns att läsa här;

 

Personen med professorstitel i församlingen; Kerstin Brismar säger att det som forskarna är eniga om vad gäller råd om hälsosam mat är att mycket socker, vitt bröd från raffinerat mjöl och ultraprocessad mat ­– som är industritillverkad och där man tillsätter en massa ämnen för att det ska hålla längre (konserveringsmedel etc.) –  är det som ska undvikas, det vill säga det som inte är nyttigt. Det är en beskrivning som är långt bort från Livsmedelsverkets kostråd, råd som vilar på tung, evidensbaserad kunskap. Var är till exempel myndighetens råd om fisk och salt?

 

En del i programmet handlar om tarmfloran och dess koppling till hälsa och vad vi äter. Här berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart att bakterier fermenterar oss, de vill att vi ska ruttna inifrån och att om vi inte äter fibrer som är bakteriernas mat så börjar bakterierna äta upp slemhinna i tarmen. Jag tog kontakt med professor Robert Brummer vid Örebro Universitet, för att kolla upp påståendena:

– Nej det är inte sant. Tarmbakterier ”digesterar mucus” det vill säga äter slemmet på slemhinnan och det är normalt och viktigt för nyttiga bakterier, säger Robert. Den som vill veta mer om tarmen och dess koppling till mat och hälsa kan klicka på följande länk som leder till ett forskningscentrum som studerar samspelet mellan kost, ­tarmbakterier, ­tarm och hjärna och som leds av just Robert Brummer. Eller läsa Livsmedelsverkets rapport där man sammanställt kunskapsläget för sambandet mellan maten och tarmfloran.

 

I programmet trasslar man även in sig i ett resonemang om processade livsmedel, oljor med lång hållbarhet som härdats, raffinerats och är förpackade. Vilket tyvärr enbart är förvirrande och ger osaklig information till tittarna. För den som vill veta hur det egentligen förhåller sig med fett och oljor kan hitta tydlig och bra information på Livsmedelsverkets hemsida, till exempel här.

 

I slutet av förra året lät Livsmedelsföretagen analysföretaget Demoskop göra en undersökning bland allmänheten på temat Mat och hälsa. En av frågorna handlade om vilken offentlig person man lyssnar särskilt mycket på när det kommer till att äta hälsosamt. Michael Mosley kom överlägset högst upp på listan. Troligen för att han var aktuell med en ny bok under intervjuperioden och att han under flera år varit aktuell i TV. TV4 lyfte upp undersökningen i Nyhetsmorgon där jag fick tillfälle att framföra önskemålet att fler av de som vet mest om sambandet mat-hälsa bjuds in till TV-, radio- och tidningsredaktioner för att så småningom hamna högst upp på listan. Att man mer kritiskt granskar vem man bjuder in som expert. Det kan man göra genom att kolla CV och se om personen i fråga forskat i området nutrition (förhållandet mat-hälsa). Man kan till exempel scrolla forskarens lista av publikationer (som ofta finns på universitetens hemsidor) för att se vilket hens expertområde är.

 

Ovannämnda önskan riktar jag givetvis även till SVT – om ni uppfyller den är sannolikheten stor att det på riktigt blir ett program som inspirerar till ett hälsosamt liv på ett vetenskapligt sätt – vilket var en av intentionerna med ”Fråga doktorn hälsa”.

Elisabet Rytter, nutritionsansvarig

 

 

Här kan du se programmet i sin helhet

 

Har du sett något annat felaktigt om mat och hälsa i media? Skicka gärna ett mail till

nyhetsbrev@li.se.

Elisabet Rytter

Forsknings- och nutritionsansvarig