Exportdagen: En ökad livsmedelsexport i en förändrad omvärld
Hur mår svensk livsmedelsexport? Vilka är de viktiga trenderna på de stora exportmarknaderna? Vilken hjälp kan ditt företag få med exporten? Allt detta och mer kommer du få reda på den 25 oktober på Exportdagen i Stockholm. Anmäl dig och dina kollegor idag!
Coronapandemin, kostnadskrisen och Rysslands invasion av Ukraina har på olika sätt påverkat svensk livsmedelsproduktion. För att diskutera utmaningar och möjligheter för livsmedelsexport i en förändrad omvärld bjuder Livsmedelsföretagen och Näringsdepartementet in till Exportdagen den 25 oktober. Det kommer även att bli nedslag på sex olika exportmarknader med en genomgång av trender och möjligheter för svenska livsmedelsföretag att växa.
Efter programmets avslut bjuder Livsmedelsföretagen in till ett exportmingel på restaurang TAK.
Tid: tisdag den 25 oktober kl. 10.00-15.30, kaffe serveras från kl. 09.30
Plats: Aulan i Näringsdepartementet, Herkulesgatan 17, Stockholm
Anmäl dig senast den 20 oktober genom att maila till Lidia H Strömberg: lidia.h-stromberg@regeringskansliet.se
Program 25 oktober
10.00-10.10 Inledning
10.10-10.20 TBC, Business Sweden
10.20-10.25 Nystart och ökad exportandel
Björn Hellman, VD, Livsmedelsföretagen
10.25-10.50 Hur mår svensk livsmedelsexport?
Carl Eckerdal, chefekonom, Livsmedelsföretagen
10.50-11.10 Läget i Ryssland och Ukraina och hur det påverkar omvärlden
Carl Mörner, departementssekreterare, Utrikesdepartementet
11.10-11.30 Utmaningarna i den globala livsmedelsförsörjningen
Peter af Wetterstedt, kansliråd, Utrikesdepartementet
11.30-11.50 Svenskt ordförandeskap i EU, vad betyder det för Sverige på kort och lång sikt?
Eva Sjögren, chef för EU-kansliet, Statsrådsberedningen
11.50-12.05 Per Hållander, head of international sales, Paulig Group
12.05-12.15 TBC
12.15-13.15 Lunch
Trender i omvärlden
13.15-13.30 Carrie Chan, Business Sweden, Hong Kong
13.30-13.45 Sookyoung Lim, Business Sweden, Sydkorea
13.45-14.00 Peter Hjertsson, Business Sweden, Nederländerna
14.00-14.15 Alejandra Gonzalez, Business Sweden, Spanien
14.15-14.40 Fika
14.40-14.55 Haruki Tsuji, Business Sweden, Japan
14.55-15.10 Lisa Tullus, Business Sweden, Tyskland
15.10-15.25 Livsmedelsexportprogrammet Try Swedish, status och resultat
Maria Kärnerud, program manager Try Swedish!, Business Sweden
15.25-15.30 Avslutning
16.00 Livsmedelsföretagen bjuder in till exportmingel på restaurang TAK
Anmälan och mer information
Anmäl dig senast den 20 oktober genom att maila till Lidia H Strömberg: lidia.h-stromberg@regeringskansliet.se
Frågor: Kontakta regeringens nationella exportsamordnare Johan Krallis Anell: johan.krallis.anell@regeringskansliet.se eller 070–268 49 36.
Rasmus är exportansvarig på Livsmedelsföretagen och har bred allmänpolitisk kunskap med särskild inriktning på handelspolitiska frågor. Han är även generalsekreterare för branschföreningarna Arom & Kryddföreningen, Sveriges Bagerileverantörers förening och Svenska Juiceföreningen. Han är utbildad civilekonom med inriktning på detaljhandel och har tidigare arbetat på Europaparlamentet med frågor som rör företagande och konsumentskydd.