Introduktion: human rights due diligence och kommande EU-direktiv
Inom några år väntas en EU-lag träda i kraft som kräver att företag utför human rights due diligence för att hantera sina risker kopplad till mänskliga rättigheter. Detta webbinarium går igenom grunderna i human rights due diligence, vad EU-direktivet säger och tips på hur du kommer igång med due diligence-arbetet.
Human rights due diligence, eller tillbörlig aktsamhet, är en internationellt etablerad process för att identifiera, förhindra, begränsa och redovisa företags negativa påverkan på mänskliga rättigheter. Det skiljer sig från traditionell ”CSR compliance” då fokus ligger på de allvarligaste riskerna och i hela processen ska relevanta intressenter involveras.
Just nu förbereds ett EU-direktiv om obligatorisk due diligence och i länder som Tyskland och Norge har lagar redan antagits. Due diligence ingår även i flera andra EU-lagar på gång inklusive EU:s taxonomi, CSRD och avskogningsförordningen.
Webbinariet går igenom:
- vad human rights due diligence är och grundkrav enligt FN och OECD
- hur du identifierar och prioriterar risker
- metoder för att förhindra och begränsa kränkningar
- vad EU:s direktiv säger och hur du kan förbereda dig.
Målgrupp
Webbinariet vänder sig till personer som vill lära sig grunderna i human rights due diligence och ansvarsfullt leverantörsarbete, t.ex. som jobbar med leverantörsfrågor, inköp och hållbarhet.
Talare
Christopher Riddselius är senior rådgivare och projektledare på ETI Sverige. Han har 15 års erfarenhet av att arbeta med leverantörsfrågor, bland annat på certifierings-organisationerna KRAV & Fairtrade och med oberoende granskning av företags leverantörsarbete på Fair Action.
Emilie Schultze är koordinator på ETI Sverige. Hon har fler års erfarenhet av att jobba med arbetsförhållanden i globala leverantörsled och rättvis handel, bland annat på den brittiska organisationen Transform Trade och på Inclusive Business Sweden.
Kontakt
För frågor om webbinariet kontakta info@etisverige.se.