fbpx
Hoppa till innehåll

Kronan, höga kostnader för arbetskraft och myndighetskrångel hämmar svenska livsmedelsföretag

Enligt den svenska livsmedelsindustrin är Sveriges styrkor jämfört med våra konkurrentländer rättssäkerhet, politisk stabilitet och trendkänsliga konsumenter. De största svagheterna är att vi står utanför euron, höga arbetskraftskostnader och besvärlig myndighetsbyråkrati. Det visar Livsmedelsföretagens senaste Konjunkturbrev som även redovisar hur det gick för livsmedelsindustrin första kvartalet 2019.

Livsmedelsforskaren: ”Matångesten många känner är livsmedelsindustrins fel”

Andreas Håkansson är livsmedelsforskaren mot strömmen. Där andra slentrianmässigt kritiserar livsmedelsindustrin förklarar Andreas sakligt och faktabaserat fördelarna med storskalig livsmedelsproduktion. Han är aktuell med boken "Mat, myter och maskiner" och på Matdagen den 9 maj kommer han att medverka i panelsamtalet "Fritt från matångest". Läs vår intervju med Andreas och få ett smakprov av hans nya bok!

Företag och forskare förenar krafter för att få fler att äta fullkorn

Mer fullkorn är bra för folkhälsan, det är forskningen helt enig om. Den 19 december startade ett Vinnova-finansierat samarbetsprojekt i syfte att öka konsumtionen av fullkorn i till exempel bröd, pasta och flingor. Initiativet kommer från forskare från Chalmers tekniska högskola och ytterligare tio aktörer från livsmedelsindustrin, konsumentföreningar, offentliga aktörer och ideella föreningar är med från start. Nu letar man fler samarbetspartners.

Stor julmatsundersökning: Så vill svenskarna ha sitt julbord 2018

Skinka, julmust och ris à la Malta är favoriterna på julbordet, vegansk julmat är populär bland yngre och få beställer julmaten via matkasse, visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning. Samtidigt har det kommit flera spännande nya julprodukter som t.ex. julfil med polkagrissmak, vegansk prinskorv, julmust med lakritssmak och julkryddad ädelost på tub. Den svenska julen 2018 ser ut att bli både god och smakrik.