Feeder gör Nobel-special om ”nudge”: ”Banalitet upphöjt till nobelprisklass”
Årets ekonomipristagare Richard Thaler är en av upphovsmännen till begreppet ”nudge” som fått stor populärvetenskaplig uppmärksamhet. Men vad är ”nudge” och vad finns det för risker? Är det oproblematiskt att staten använder ”nudge”-metoder för att påverka vad vi äter och dricker? Med hjälp av debattörerna Göran Greider, Mattias Svensson och Patrik Strömer reder Livsmedelsföretagens podcast Feeder ut de politiska och moraliska aspekterna av ”nudge”.
Den 10 december tar nationalekonomen Richard Thaler emot årets Nobelpris i ekonomi. Tillsammans med Harvard-professorn Cass Sunstein skrev Thaler 2008 en bok med titeln “Nudge”. I boken definieras “nudge” så här: “A nudge, as we will use the term, is any aspect of the choice architecture that alters people’s behavior in a predictable way without forbidding any options or significantly changing their economic incentives. To count as a mere nudge, the intervention must be easy and cheap to avoid. Nudges are not mandates. Putting fruit at eye level counts as a nudge. Banning junk food does not.”
Förenklat är alltså ”nudge” – på svenska oftast översatt till ”knuffa”, ”putta” eller ”puffa” – ett sätt eller en metod för att med små, icke-tvingande medel få människor att ändra sitt beteende. Det kan tex handla om att genom smart skyltning få någon att ta trapporna istället för hissen, eller att få folk att äta nyttigare genom att ha mindre tallrikar och placera salladen längst fram i lunchbuffén.
Men funkar det verkligen att ”nudga” eller ”knuffa”? Är det demokratiskt? Vad finns det för risker? Och vilka är det som behöver knuffas och av vem? Ska jag själv få bestämma vad jag ska äta eller dricka eller ska vetenskapsmän och politiker kunna ”knuffa” mig till vissa beslut, utan att jag själv ens är medveten om det?
För att reda ut allt det här samlade vår podcast Feeder samhällsdebattörerna Göran Greider, Mattias Svensson och Patrik Strömer. Det blev ett ideologiskt spänstigt samtal om ”nudge” ur ett politiskt, moraliskt och vetenskapligt perspektiv.
Här kan du Lyssna på Feeders Nobel-special i iTunes.
Axplock från Feeders Nobel-special om ”nudge”
Göran Greider: ”Den stora insatsen från Thaler är trots allt att han har insett, vad alla insett sen tusen år tillbaka, att vi inte är helt rationella. Det är banalitet upphöjt till nobelprisklass egentligen.”
Mattias Svensson: ”Jag noterar att det ganska snabbt blir någonting annat. Ger man en statlig byråkrati makten att knuffa folk så blir det tydligt att det inte blir människors egna val, utan ’hur får vi människor att bete sig som vi vill?’”
Patrik Strömer: ”Den största risken är väl just att det inte stannar där, utan att den första nudgen är ofarlig men en inkörsport till tyngre och hårdare reglering.”
Göran Greider: ”Det viktiga med teorin är att den öppnar ett litet kikhål ut ur neoklassisk marknadsekonomisk teori, och om man vidgar det där kikhålet så kommer man ut i stora landskap som slutar med att man blir marxist ofta.”
Mattias Svensson: ”Det här handlar om att de mest sofistikerade ska styra över de minst sofistikerade. Det är en välutbildad och skötsam medelklass som ska tala om för andra hur de ska leva. Just nudge blir ju ett fåtalsvälde på ett väldigt sätt, i och med att det handlar om styrning mot ett teknokratiskt utsatt mål.”
Göran Greider: ”En av de stora riskerna är detta att kampen för ett hållbart samhälle slutar i en massa små detaljer. Man undviker att ta tag i de riktiga systemfelen.”
Patrik Strömer: ”Människor har ju ett närmast oändligt behov att lägga sig i andra människors liv och vilja styra dem. Och jag hoppas att nudging ändå är ett ödmjukt sätt att inse att det faktiskt inte är du som bestämmer över andras liv, låt människor bestämma själva.”
Om debattörerna
Mattias Svensson är skribent och författare med ett förflutet som bla. redaktör för det liberala/borgerliga magasinet Neo. Mattias har skrivit böcker med titlar som ”Peta inte i maten”, ”Glädjedödarna – en bok om förmynderi” och ”Miljöpolitik för moderater”.
Göran Greider är sedan 1999 chefredaktör för den fristående socialdemokratiska tidningen Dala-demokraten. Göran är även poet och författare, och bland hans senaste boktitlar återfinns bland annat ”Städerna som minns Joe Hill” och ”Den solidariska genen”.
Patrik Strömer är politisk expert och samhällsanalytiker på Livsmedelsföretagen tillika generalsekreterare i Snustillverkarföreningen. Utöver dessa uppdrag är Patrik även krönikör i Corren och Metro.
Om du vill fördjupa dig i kritiken mot ”nudge”-teorin