fbpx
Hoppa till innehåll

Matdagen – Tema kompetensförsörjning

Den 4 maj samlar vi 300 ledande företrädare för politiken, näringslivet, akademin och civilsamhället på Moderna Museet i Stockholm för att gemensamt ta oss an vad många skulle säga är livsmedelsindustrins största utmaning: kompetensförsörjning.

4
maj
4 maj 2023
Moderna Museet, Stockholm

Program och deltagare

13:30 | Välkomna till Matdagen 2023

Sofie Eliasson Morsink, ordförande Livsmedelsföretagen, och Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, inleder.

Rapport: Var ska livsmedels­industrin hitta morgondagens medarbetare?

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, presenterar Livsmedelsföretagens färska kompetensförsörjningsrapport.

Så jobbar företagen med kompetensförsörjning

Hur ser företagens verklighet ut? Hur drabbas de av kompetensbristen? Magnus Nilsson, vd Nyhléns Hugosons, Alexandra Callegari Lindholm, HR-direktör Orkla Foods Sverige, och Cecilia Kocken, vd Arla Foods Sverige, delar med sig av hur deras företag arbetar med kompetensförsörjning.

Vad kan vi göra för att åtgärda kompetensbristen inom livsmedels­industrin?

Ett utforskande panelsamtal om framtidens kompetensbehov och dagens kompetensbrist inom Sveriges tredje största industri. Med medverkan av Johan Schnürer, rektor Örebro universitet, Sven-Olov Daunfeldt, chefekonom Svenskt Näringsliv, Maria Bernhardsen, regeringens särskilda utredare av Yrkeshögskolan och Fredrik Malm (L), ordförande utbildningsutskottet.

Cirka 14:45 | Världens mest kompetenta fika

Tillsammans med några av Sveriges bästa konditorer bjuder Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges Bagare och Konditorer, på alldeles för mycket och alldeles för god fika.

Årets Livsmedelsexportör 2023

Årets Livsmedelsexportör är ett pris som uppmärksammar svenska livsmedelsföretag som har haft stora exportframgångar. Priset delas i år ut för tjugofjärde gången. Vem har gjort sig förtjänt av denna prestigefyllda utmärkelse? Priset delas ut av landsbygdsminister Peter Kullgren, Cherif Sayed, vice vd Business Sweden och Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsstrategin 2.0 – Vad händer och vad kan vi vänta oss?

Landsbygdsminister Peter Kullgren har tagit initiativ till att uppdatera den nationella livsmedelsstrategin från 2017. Hur långt har man kommit och hur kommer den nya strategin skilja sig från den nuvarande?

Hur kan livsmedels­industrin bidra till bättre integration och minskat utanförskap?

Enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar uppgick arbetslösheten bland utrikes födda till 16,1 procent år 2022. Samtidigt skriker livsmedelsindustrin och näringslivet i stort efter arbetskraft. Vad kan göras? Vilka goda exempel finns det att lära av? Ett panelsamtal med Eva Guovelin, ordförande Livsmedelsarbetareförbundet, Benjamin Dousa, vd Timbro, Sophia Metelius, statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet, Alaa Alsheikh Ibrahim, maskinoperatör Sevan och Jonas Tunestål, vd Scandi Standard.

Halloj kylskåpet och en mer attraktiv livsmedelsindustri

Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, berättar om succéserien Halloj kylskåpet och bjuder på en sneak preview från kommande säsong. Och vem vet, kanske dyker det upp en överraskning också…?

17:00 | Från ord till bord

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, summerar Matdagen 2023. Malin Söderström, krögare på Moderna Museet, presenterar menyn för kvällens middag.

Är du inte anmäld men vill gå?

Evenemanget är fulltecknat. Men om du inte är anmäld och vill gå så rekommenderar vi att du skriver upp dig på väntelistan: Anmäl dig via den här länken

Alla med ett intresse för svensk livsmedelsproduktion och försörjningsförmåga är varmt välkomna att delta. Det finns dock begränsat med platser och vi kommer att ge förtur till våra medlemsföretag.

Deltagande på Matdagen inkl. middagen är gratis.

Uteblivet deltagande faktureras med 1 000 kronor (500 kr om anmälan är exkl middag) om avanmälan inte sker senast en vecka innan eventet, dvs den 27 april 2023.