fbpx
Hoppa till innehåll

Utdelning av Cajsa Warg-priset och utmärkelsen Årets kokbok 2024

Den 11 november tillkännages den första vinnaren av kokbokspriset Cajsa Warg-priset. Vinnaren kommer att tilldelas 100 000 kr och utmärkelsen Årets kokbok. Prisutdelningen äger rum på restaurang Omaka i Stockholm och är öppen för media och professionella mat- och dryckesskribenter. Föranmälan krävs.

11
nov
11 november 2024
Restaurang Omaka, Uggelviksgatan 2C, 114 27 Stockholm

Cajsa Warg-priset är ett nyinstiftat litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, spegla det stora folkliga intresset för matlagning och främja det goda samtalet om mat och dryck. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige.

Alla som gett ut en kokbok på svenska, både som bokförlag och med hjälp av egenutgivning, får anmäla sina böcker till Cajsa Warg-priset. Till årets upplaga har 58 bidrag skickats in. Efter att en urvalsjury bedömt böckerna har fem finalister utsetts: Frukt & Bär A-Ö av Paul Svensson, Mat & Kärlek: rätter för vänner och familj av Sofia Wood & Ingalill Hägglund, Japansk Comfort Food av Saori Ichihara, Ris av Tove Nilsson och Tomat Tomat av Julia Tuvesson.

Arbetet med att utse den slutliga vinnaren har gjorts av Cajsa Warg-prisets finaljury som består av Dorotea Malmegård, Lotta Lundgren, Emil Beer, Sahar Sorati, Björn Werner, Elin Ingves Pyk och Lotta Kühlhorn. Vinnaren kommer att tillkännages på en prisceremoni den 11 november på restaurang Omaka i Stockholm. De fem finalisterna kommer att vara på plats tillsammans med medlemmar i Cajsa Warg-prisets urvals- och finaljury.

Tid, plats och anmälan

Tid: 18.00. Från kl 17.00 erbjuder Spendrups visningar av restaurangens bryggeri.

Plats: Restaurang Omaka, Uggelviksgatan 2C, 114 27 Stockholm

Anmälan: Anmäl dig via den här länken senast 7 november. Föranmälan är obligatorisk.

Prisutdelningen är öppen för media och professionella mat- och dryckesskribenter. OBS! Begränsat antal platser.

Om Cajsa Warg-priset

Varje år säljs cirka 1 miljon kokböcker i Sverige, och det ges ut hundratals nya kokböcker varje år. Siffrorna speglar svenskarnas enorma intresse för mat och matlagning. Trots detta har det inte funnits ett folkligt pris dedikerat till kokböcker. Med Cajsa Warg-priset – döpt efter författaren till den klassiska 1700-tals-kokboken ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber” – vill Livsmedelsföretagen premiera kvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck.

Daniel Emilson

Presschef
Skicka e-post till Daniel
08-762 65 13, 076-275 83 60

Daniel är presschef på Livsmedelsföretagen. Förutom att vara huvudsaklig kontaktperson gentemot media så ansvarar Daniel även för ett flertal av Livsmedelsföretagens externa kommunikationskanaler. Han arbetar löpande med krishantering, rådgivning till medlemsföretag, budskapsformulering och skribentuppdrag samt externa aktiviteter som t ex Matdagen och Almedalen. Daniel har arbetat med kommunikation sedan 2007 och dessförinnan jobbade han i fyra år på Utrikesdepartementet. Daniel har en pol. mag. med statsvetenskaplig inriktning.

Mer i kalendern