fbpx
Hoppa till innehåll

Avskogningsförordningen – senaste nytt och uppdateringar för livsmedelsbranschen

Välkommen till ett hybridseminarium där vi diskuterar avskogningsförordningen och de mest aktuella frågorna inför att den börjar gälla vid årets slut. Ta del av den senaste informationen från Skogsstyrelsen och lyssna på hur livsmedelssektorn förbereder sig för att möta de nya kraven. För deltagare på plats finns möjlighet till nätverkande och fördjupade samtal under minglet efter seminariet.

1
okt
1 oktober 2024
Näringslivets hus, Stockholm / Digitalt

När: 1 oktober 2024, kl. 13:30-15:00. Kaffe serveras från kl. 13 och för de som deltar på plats erbjuds även mingel efter seminariet.
Var: Livsmedelsföretagen, Storgatan 19, Stockholm eller via Teams. OBS: Begränsat antal fysiska platser – först till kvarn.
Pris: Kostnadsfritt.

Anmälan: https://etisverige.se/utbildningar/avskogningsforordningen-senaste-nytt-och-uppdateringar-for-livsmedelsbranschen/

Detaljer

Den 30 december 2024 börjar avskogningsförordningen att gälla. Syftet är att minska unionens utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald genom att minimera EU:s bidrag till avskogning och skogsförstörelse. Den nya lagstiftningen kommer att påverka företag som producerar, importerar eller handlar med varor som nötkött, kakao, kaffe, oljepalm, gummi, soja och trä , samt produkter som baseras på dessa råvaror.

Många frågor återstår inför förordningens införande. Bland annat:

  • Hur ska bulkprodukter hanteras?
  • Kommer det vara möjligt att fortsätta köpa från kooperativ?
  • Hur kan konkurrenssituationen mellan företag påverkas?
  • Hur säkerställs spårbarheten till produktionsplatsen?
  • Hur ska företag hantera stora datamängder och informationskrav?
  • Hur säkerställs att produktionen skett i enlighet med relevant lagstiftning i produktionslandet?
  • Finns det risk att småproducenter exkluderas?
  • Kommer förordningen leda till ett kortsiktigt fokus på avskogning?
  • Hur påverkas råvarupriserna?

Under seminariet kommer Skogsstyrelsen, som ansvarar för tillsynen av förordningen, att ge en uppdatering om nuläget och vad som väntar. Därefter följer en paneldiskussion där representanter från livsmedelsbranschen delar med sig av sina förberedelser och diskuterar de praktiska effekterna av förordningen. För de som deltar på plats fortsätter samtalen under ett efterföljande mingel.

Observera att man behöver anmäla sig både om man deltar på plats och digitalt.

Agenda

  1. Välkomnande och introduktion
  2. Lägesuppdatering från Skogsstyrelsen – vad innebär avskogningsförordningen och vad händer i närtid?
  3. Paneldiskussion – hur förbereder sig svenska företag och vilka konsekvenser kan förordningen få i praktiken?
  4. Frågestund

Talare

Belinda Christensen och Christopher Johansson arbetar på tillsynsenheten på Skogsstyrelsen med införandet och tillsynen av avskogningsförordningen.

Anders Holmqvist är chef för affärsområdet Tekniska Produkter & Foder på AAK.

Madeleine Olsson är projektledare för implementeringen av avskogningsförordningen inom Axfood.

Sara van der Blom är hållbarhetsspecialist på Dafgårds och arbetar med implementeringen av avskogningsförordningen.

Mikael Lindgren är kommunikationschef för Nestlé Sverige.

Arrangörer

Svenska plattformen för riskgrödor samlar svenska företag och organisationer som vill skynda på den globala omställningen till mer hållbara riskgrödor. Plattformen koordineras av Ethical Trading Initiative Sverige (ETI Sverige), ett flerpartsinitiativ för hållbara leverantörsled.

Livsmedelsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som verkar för att livsmedelsproducenter i Sverige ska karaktäriseras av högt anseende och mångfald samt ha god tillväxt, lönsamhet och konkurrensförmåga.

Kontakt

För frågor om seminariet kontakta miriam.thunborg@etisverige.se.

Mer i kalendern