Webbinarium 25/9: Nya nordiska näringsrekommendationer
I juni lanseras uppdaterade nordiska näringsrekommendationer, NNR. För första gången vävs hälsa och miljö ihop i rekommendationerna – men vad innebär det och hur har det gått till? Och vad händer sen – hur tar Livsmedelsverket NNR vidare i det praktiska arbetet med bland annat nya kostråd? Välkommen på webbinarium där vi tittar närmare på detta!
Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström inleder och avslutar webbinariet.
Moderator är Anna-Karin Quetel, hållbarhetsstrateg på Livsmedelsverket.
Datum: 25/9 kl 13-15
Plats: Teams Klicka här för att ansluta till mötet
Obs! Ingen anmälan krävs. Det är bara att ansluta när mötet ska börja.
Webbinariet kommer att filmas och finnas tillgängligt på Livsmedelsverkets webbplats.
Program
13.00 Nordiska näringsrekommendationer – grunden för mat- och hälsoarbetet i Sverige
Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, och moderator Anna-Karin Quetel, hållbarhetsstrateg på Livsmedelsverket
13.10 Så gick det till när NNR uppdaterades
20 juni lanserades nya NNR 2023. NNR-kommitténs ordförande Rune Blomhoff berättar om hur kommittén tog sig an uppdraget att uppdatera näringsrekommendationerna från Nordiska ministerrådet, det vetenskapliga arbetet.
Rune Blomhoff, ordförande i NNR-kommittén och professor vid universitet i Oslo
13.20 NNR 2023 – hur vi kan äta för att må bra utan att påverka miljön i onödan
Vi får en kort sammanfattning av NNR 2023, hur avvägningar mellan hälsa och miljö har gjorts och de vetenskapliga motiven bakom olika förändringar i rekommendationerna.
Hanna Eneroth, expert i NNR-kommittén och nutritionist på Livsmedelsverket
13.50 De nordiska referensvärdena för energi och näringsämnenantas i Sverige
Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör
13.55 Paus
14.00 Så tar Livsmedelsverket NNR 2023 vidare i Sverige
Nu startar arbetet att uppdatera kostråd och nationella riktlinjer för offentliga måltider – vilka förändringar kan NNR 2023 leda till och hur påverkas kostråden av det nya tilläggsuppdraget som Livsmedelsverket har fått av regeringen?
Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket
14.25 Nationella mål för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion – vart ska vi?
Här presenteras arbetet med förslag till mål som tas fram inom ramen för Livsmedelsverkets och Folkhälsomyndighetens gemensamma regeringsuppdrag Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion.
Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket
14.50 Avslutning – Hur gör vi svensk verkstad av NNR?
Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, knyter ihop säcken.
15.00 Slut
Det kommer att finnas möjlighet att skicka in frågor i samband med varje punkt.