Slakteri, charkuteri & arbetsmiljö
En sund och säker arbetsmiljö ger möjlighet till engagemang, arbetsglädje och personlig utveckling samtidigt som det är bra för produktiviteten. Här har vi samlat information och länkar kring arbetsmiljöfrågor för dig med slakteri- och charkuteriverksamhet.
Undersöka arbetsmiljörisker – finns det checklistor?
För att förebygga arbetsmiljörisker behöver du som arbetsgivare undersöka vilka risker som kan finnas i din verksamhet. Det finns olika checklistor och verktyg ifrån Prevent att ta hjälp av.
- Slakterier, styckningsföretag och charkuterier – checklista del 1. Allmänt
- Slakterier, styckningsföretag och charkuterier – checklista del 2. Slakt och styckning
- Slakterier, styckningsföretag och charkuterier – checklista del 3. Charkuteri
- Prevent – samtliga checklistor
- Prevent – kom igång med arbetsmiljöarbetet
Stödmaterial för utbildning och introduktion
När man utbildar och introducerar nya på en arbetsplats innebär det ofta att material behöver anpassas utefter olika språk. Ta stöd av en bilderbok som visar vanliga arbetssituationer och hur man kan förebygga risker, som finns hos Prevent.
- Jobba säkert inom slakteri- och charkbranschen – en bilderbok (PDF-fil)
- Jobba säkert inom slakteri- och charkbranschen – beställ boken hos Prevent i tryckt format.
Länkar till information och stödverktyg
- Prevent – livsmedelsbranschens sida hos Prevent
Kontaktperson
Heléne arbetar med arbetsmiljöfrågor. Det innefattar bland annat att hålla utbildningar, att ge råd och vara ett stöd till medlemmar i frågor som rör deras arbetsmiljöarbete med att exempelvis ta fram eller vidareutveckla förebyggande åtgärder för att möjliggöra en sund och säker arbetsmiljö. Heléne kommer närmast ifrån rollen som arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och är utbildad högskoleingenjör (BSc) inom maskinteknik med inriktning på industriell ekonomi samt produktion.
- Arbetsmiljö i kollektivavtalen
- Arbetsmiljöarbete i det lilla företaget – så kommer du igång
- Arbetsmiljönätverket
- Arbetsmiljöregler
- Bageri & arbetsmiljö
- Buller
- Dator- och bildskärmsarbete
- Elektromagnetiska fält
- Ensamarbete
- Ergonomi
- Fördelning av arbetsmiljöuppgifter
- Företagshälsovård
- Första hjälpen och krisstöd
- Gravida och ammande arbetstagare
- Hälsofrämjande ledarskap
- Inspektion från Arbetsmiljöverket
- Kränkande särbehandling & diskriminering
- Livsmedelsbranschens Informationssystem om Arbetsmiljö (LIA)
- Mallar, checklistor & stöd för arbetsmiljöarbetet
- Maskiner och CE-märkning
- Medicinska kontroller och hälsoundersökningar
- Olyckor och tillbud
- Organisatorisk och social arbetsmiljö – OSA
- Säkerhetskultur
- Samordningsansvar
- Sanktionsavgifter, böter, straff och vite
- Skyddskommitté
- Skyddsombudets roll
- Slakteri, charkuteri & arbetsmiljö
- Statistik – arbetsmiljö
- Systematiskt arbetsmiljöarbete – SAM
- Truckar
- Unga i arbetslivet – sommar-/feriearbete samt praktik med minderåriga