fbpx
Hoppa till innehåll

Truckar

Truckar orsakar många arbetsskador årligen, ofta på grund av felaktig användning, sammanstötning med olika föremål, påkörda medarbetare samt att trucken välter. Nedan har vi samlat information som stöd till dig som arbetsgivare för att skapa en säker truckmiljö.

Vilka regler gäller?

Det är i Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2023:11 om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning som reglerna om användning av truckar står.

Även andra föreskrifter kan behöva beaktas, exempelvis AFS 2023:12 om utformning av arbetsplatser.

Är pallyften en truck?

För att anses som truck ska arbetsutrustningen ha maskinell framdrivning av åkrörelsen (vara självgående), avsedd att med gaffelarmar eller andra lyftaggregat med liknande funktion, lyfta, sänka och bära gods inom ett begränsat område och huvudsakligen användas på plana och hårdgjorda underlag. Den vanligt förekommande pallyften, utan elektrisk drift, klassas därför inte som truck, men det finns andra regler att ta hänsyn till.

Vad ska jag riskbedöma?

För att skapa en säker truckmiljö är det flera faktorer som behöver undersökas och riskbedömas. Vilka faktorer som minst behöver riskbedömas framgår av föreskrifterna.

Du som arbetsgivare behöver normalt undersöka:

  • Hur trucken ska användas, är det rätt truck för det arbetet, och vilka egenskaper har trucken. Är den lämplig ur ergonomisk synvinkel för det arbetet.
  • Ska den köras inomhus eller utomhus och finns det annan trafik att ta hänsyn till. Ska vi köra på lastkajen och ombord på fordonsflak. Har vi anpassat arbetsplatsen med speglar, varningsskyltar, avkörningsskydd och gåendes säkerhet.
  • Hur kontrollerar vi att truckföraren har tillräckliga kunskaper.
  • Har vi utfärdat tillstånd till våra truckförare.
  • Vilka skyddsskor använder vi lämpligen.
  • Har vi särskilda truckregler på arbetsplatsen.
  • Har vi rutiner för underhåll och skötsel av trucken och var laddas den.
  • Hur har vi organiserat vårt samordningsansvar när andra, exempelvis leverantörer, kör truck hos oss.
  • Har våra pallställ relevanta skydd och uppmärkning av maxlast.

Finns det stödverktyg för att riskbedöma?

Som stöd för att undersöka och riskbedöma truckmiljön finns exempelvis Arbetsmiljöverkets checklistor som omfattar truckar likväl som arbetsplatsens säkerhet och regler kring pallställ.

Vilka kunskaper behövs för truckförare?

För att få köra truck behöver föraren ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Beroende på vilken truck som ska köras behövs det olika omfattning på kunskaperna. Läs mer om relevanta kunskaper i riktlinjerna Truckläroplan 10.

Ta del av goda råd och information inför utbildning av truckförare eller truckinstruktörer ifrån partsneutrala TYA (Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd).

Utöver kunskaper så behövs ett tillstånd ifrån arbetsgivaren för att få köra truck på arbetsstället.

Vem skriver trucktillstånd?

När du som arbetsgivare har förvissat dig om att truckföraren har relevanta kunskaper för den truck som ska användas så behöver du utfärda ett skriftligt tillstånd för att det ska vara tillåtet för föraren att köra truck. Du ska även utfärda tillstånd för den som är inhyrd truckförare hos dig.

Ett trucktillstånd är personligt och det måste framgå vilka typer av truckar samt vilka arbetsuppgifter det gäller för.

Innan trucktillståndet utfärdas kan det vara lämpligt att kontrollera att förarens praktiska kunskaper motsvarar den trucktyp som ska köras, och vid behov ge möjlighet att öva.

Här finns en mall för trucktillstånd med instruktioner.

Samordningsansvaret och truckar

Samordningsansvaret på arbetsplatsen ligger normalt på dig som arbetsgivare, då det är du som vanligtvis råder över driftsstället. Som samordningsansvarig ska du ha rutiner för att kontrollera att även andra (som du inte har skyldighet att utfärda trucktillstånd själv för) har tillstånd från sina arbetsgivare, om de kör truck på arbetsstället. Det kan exempelvis vara en chaufför/åkare som lastar och lossar gods hos er.

Du behöver även se till de får information för en säker truckanvändning hos er, exempelvis genom era truckregler och information om hur fordonsflak ska säkras vid lastbryggan.

Läs mer om samordningsansvar.

Truckregler

Trafikregler behövs normalt när rörlig arbetsutrustning används på en arbetsplats. Att upprätta lokala truckregler kan vara ett sätt att skapa en säker truckmiljö och tydliggöra både för medarbetare och entreprenörer vad som gäller på arbetsplatsen.  

Var kan jag få hjälp?

Nedan finns länkar till stödmaterial och vägledningar. Vid behov kan du som arbetsgivare anlita sakkunnig hjälp ifrån företagshälsovården, eller annan expertis inom arbetsmiljö, för att undersöka, riskbedöma samt ta fram lämpliga åtgärder.

Länkar till information och stödverktyg

Kontaktperson

Heléne Eklöf

Arbetsmiljöexpert

Heléne arbetar med arbetsmiljöfrågor. Det innefattar bland annat att hålla utbildningar, att ge råd och vara ett stöd till medlemmar i frågor som rör deras arbetsmiljöarbete med att exempelvis ta fram eller vidareutveckla förebyggande åtgärder för att möjliggöra en sund och säker arbetsmiljö. Heléne kommer närmast ifrån rollen som arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och är utbildad högskoleingenjör (BSc) inom maskinteknik med inriktning på industriell ekonomi samt produktion.