Anmälan öppen till Cajsa Warg-priset 2025

Vilken kokbok blir Årets kokbok 2025 och belönas med 100 000 kr? Efter förra årets succé öppnar Cajsa Warg-priset nu upp årets anmälan. Sista anmälningsdag är den 5 september och vinnaren koras den 10 november.

Cajsa Warg-priset är ett litteraturpris som skapades 2024 för att premiera högkvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck. Den första vinnaren av Cajsa Warg-priset och utmärkelsen Årets kokbok 2024 blev kocken och krögaren Paul Svensson med boken Frukt & Bär A-Ö. Priset uppmärksammades stort i media och gav en rejäl skjuts till försäljningen av Frukt & Bär A-Ö.

Anmälan för att tävla om 100 000 kr och titeln Årets kokbok 2025 är nu öppen. Kokböcker som getts ut under perioden 1 oktober 2024 – 1 oktober 2025 och är skrivna på svenska har möjlighet att delta. Sista anmälningsdag är 5 september. Bakom Cajsa Warg-priset står bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen som företräder 750 svenska producenter av mat och dryck.

– Med Cajsa Warg-priset verkar vi ha hittat ett bra recept för att hylla alla hårt arbetande kokboksförfattare som får oss glada köksamatörer att våga pröva nya råvaror, smaker, tillagningsmetoder och ingredienser. Så tveka inte att anmäla era böcker, nu lyfter vi det goda samtalet om mat och dryck till nästa nivå, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Mer info och anmälan: cajsawargpriset.com/anmalan

Två jury-grupper

De anmälda titlarna kommer granskas av två jury-grupper: en urvalsjury som utser fem finalister och en finaljury som korar en vinnare bland finalisterna. De tävlande kokböckerna bedöms utifrån kriterier som originalitet, recept, stil, form, bild, användarvänlighet och förmåga att inspirera till matlagning. Jurygrupperna arbetar individuellt och utan påverkan från varandra.

Tre av medlemmarna i urvalsjuryn 2025, från vänster: Carro Levy, Monica Eiserman, Lotten Löfberg

Årets urvalsjury består av:

Lotten Löfberg, ordförande

Kategoriansvarig för kokböcker på Bokusgruppen. Därmed har hon följt kokbokens uttryck och förändring under ett otal år. Hon älskar genren och tycker att en bra kokbok ska inspirera, utmana och vägleda oss i köket. Lotten satt med i juryn under förra året.

Klara Åkerlund

Hem- och konsumentkunskapslärare som gärna lär som man lever: köket ska bjuda in till såväl upptäckter som utmaningar, avkoppling, problemlösningar och samtal. Även hon är en återvändare i Cajsa Warg-prisets urvalsjury och kan konstatera att gemensamt för riktigt bra kokböcker är att de väcker lika mycket lust att läsa som att laga.

Paul Kühlhorn

Prisbelönt grafisk formgivare med en förkärlek för mat. När han fick en fritös i julklapp användes den dygnet runt och täckte hela kvarteret i fett. I samband med det ställde han också upp i Sveriges Mästerkock år 2016 där Leif Mannerström utnämnde hans pommes frites till de godaste han ätit. Paul är också författare till kokboken Friterat (2019).

Monica Eiserman

Kokboksförfattare, matkreatör/matstylist med över 25 års erfarenhet av matbranschen. Grundade tillsammans med sin syster The Cookbook Café, en unik kombination av kokbokshandel och café. Som frilansande matstylist- och matkreatör skapar hon recept för några av Sveriges största mattidningar samt till sin blogg, systrarnaeisenman.se. Trots sin stora passion för kokböcker har hon svårt att följa andras recept – i stället använder hon kokböcker främst som inspiration.

Carro Levy

Har arbetat med branding och kommunikation i över 15 år. En gång i veckan släpper hon substacken Mad for Nash, ett kaninhål med matigt svammel och surr över all mat som tänks på, vill ätas och förhoppningsvis kommer ätas. Faller för en kokbok med inspirerande design, livfulla bilder och recept som direkt gör en hungrig. Favorithyllan i second hand butiker är förstås den med kokböcker. 

Mer info och anmälan: cajsawargpriset.com/anmalan

Vid frågor

Vid frågor går det bra att kontakta Marie Birde på marie.birde@cajsawargpriset.se