Ätstörningar, livsmedelslagar och tonårshjärnor i säsong 2 av hemkunskapspodden
Feeder – en hemkunskapspodd är ett nytt sorts läromedel för hem- och konsumentkunskap i årskurs 7–9. I sex nya avsnitt som släpps idag medverkar bl.a. Värvet-profilen Kristoffer Triumf, f.d. hockeyproffset Jonathan Hedström och matbloggaren Gustav ”Jävligt gott” Johansson.
Med hjälp av experter och spännande gäster reder programledarna Max Berg och Daniel Emilson ut viktiga frågor kring livsmedel och slår hål på vanliga matmyter. De sex nya avsnitten handlar om matsvinn, livsmedelslagar, e-nummer och tillsatser, alkohol och grupptryck, vegetarisk mat och ätstörningar. Podden utgår från skolans läroplan och produceras av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen.
Här hittar du alla avsnitt av Feeder – en hemkunskapspodd
I avsnittet om ätstörningar delar f.d. hockeyproffset Jonathan Hedström med sig av sin långa kamp mot ätstörningar. Avsnittet om alkohol och grupptryck gästas av Värvet-profilen Kristoffer Triumf som berättar om sin tidiga alkoholdebut. I avsnittet om vegetarisk mat avslöjar kokboksförfattaren och matbloggaren Gustav ”Jävligt gott” Johansson sina bästa knep för att få till riktigt goda vegetariska rätter.
– Det var superkul att få gästa Feeder och få prata framtidens hållbara hemkunskap och matlagning. Poddformatet är ett grymt komplement till böcker och andra läromedel och ger både möjligheten att lägga ut texten lite mer och ett enklare sätt att ta till sig informationen. Jag hoppas jag kan bidra med lite spännande tankar och inspel, säger Gustav Johansson.
För att Feeder – en hemkunskapspodd ska passa in i skolans kursplan har Livsmedelsföretagen utvecklat den i samarbete med både lärare och elever. Varje avsnitt kommer med en komplett lärarhandledning som läggs upp på hemkunskapspodden.se. En nyhet för säsong 2 är inslaget ”Maträtt eller Tokfel” där programledarna på ett lättsamt sätt reder ut sant och falskt om vanliga matmyter.
– De 10 första avsnitten som vi släppte 2021 fick ett jättefint mottagande både från lärare och elever, så det var ett lätt beslut för oss att producera sex avsnitt till. I den här omgången tar vi upp en del frågor som kan vara svåra att tala om men som vi vet berör många unga. Vi hoppas att Feeder kan bidra till givande diskussioner i klassrummen och till att öka kunskapen om livsmedel och matproduktion, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.
Feeder – en hemkunskapspodd finns där poddar finns. Du hittar samtliga avsnitt och medföljande lärarhandledningar på hemkunskapspodden.se.
Avsnitt och gäster
#11 MATSVINN – Så räddar vi maten
Medverkande
- Victoria Voss, hållbarhetschef Kavli
- Anna Lidström, hållbarhetschef Spendrups Bryggeri
- Agneta Påander, hållbarhetsdirektör Orkla Foods Sverige
- Eva Eriksson, hållbarhetschef Löfbergs
- Sara Sundquist, hållbarhetsansvarig Livsmedelsföretagen
#12 E-NUMMER OCH TILLSATSER – Vad gör de i maten?
Medverkande
- Åsa Josell, Innovation director Atria
- Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig Livsmedelsföretagen
#13 ALKOHOL – Om grupptryck och att säga nej
Medverkande
- Anna Nygren, livsstilspedagog KKM-gruppen
- Stefan Åberg, drogsamordnare Helsingborgs stad
- Kristoffer Triumf, programledare för podcasten Värvet och författare
#14 LAGAR OM LIVSMEDEL – Behövs de?
Medverkande
- Maria Florin, avdelningschef Säkra livsmedel på Livsmedelsverket
- Nicklas Amelin, EU-expert Livsmedelsföretagen
#15 ÄTSTÖRNINGAR – Vem drabbas och var finns det hjälp?
Medverkande
- David Clinton, docent i medicinsk psykologi, psykolog, psykoterapeut och psykoanalytiker
- Maja Engström och Anna Ovsiannikov, Frisk & Fri – Riksföreningen för ätstörningar
- Jonathan Hedström, föreläsare och f.d. hockeyproffs
#16 VEGO – Så funkar det
Medverkande
- Rebecka Persson, näringsexpert Orkla Foods Sverige
- Linda Bakkman, näringsfysiolog
- Gustav Johansson, kokboksförfattare, entreprenör och matbloggare