Avtal 2025: Lönsamhet i fokus för livsmedelsindustrins avtalskrav
Den 19 december träffade Livsmedelsföretagen sina fackliga motparter Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) och tjänstemannaorganisationerna Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer för att växla avtalskrav. För den svenska livsmedelsindustrin, som enligt SCB gjorde förlust både 2022 och 2023, är rimliga och realistiska löneökningar en förutsättning för att kunna uppnå lönsamhet igen.
I avtalsrörelsen företräder bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen cirka 750 livsmedelsproducenter som tillsammans utgör Sveriges tredje största industrigren och sysselsätter 45 000 personer. Vid överlämningen av avtalskraven företräddes Livsmedelsföretagen av vd Björn Hellman och förhandlingschef Henrik van Rijswijk. Livs företräddes av förbundsordförande Eva Guovelin, andre ordförande Jolan Wennberg och tredje ordförande Solweig Larsson.
”Det är av största vikt att personalkostnaderna inte ökar snabbare i Sverige än i våra jämförbara konkurrentländer.”
Henrik van Rijswijk, förhandlingschef Livsmedelsföretagen
För den svenska livsmedelsindustrin har de senaste tre åren varit en av de allra svåraste perioderna under hela efterkrigstiden. De svenska livsmedelsproducenternas försäljning och lönsamhet har rasat, och enligt SCB har livsmedelsindustrin gjort förlust både 2022 och 2023. Enligt Konjunkturinstitutets senaste konjunkturprognos fördjupas lågkonjunkturen och kvarstår ända till 2026, främst pga fortsatt återhållsamma hushåll.
Sällan eller aldrig har svensk livsmedelsproduktion drabbats av så många och så allvarliga svårigheter som under de senaste åren, och utmaningarna framöver är omfattande. Det är från en oroväckande svag position som svensk livsmedelsindustri nu inleder avtalsförhandlingarna som ska vara klara senast den 31 mars 2025.
− Livsmedelsföretagen går in i avtalsrörelsen med två övergripande ingångsvärden: rimliga löneökningar och flexibla, smidiga avtalslösningar. Det är av största vikt att personalkostnaderna inte ökar snabbare i Sverige än i våra jämförbara konkurrentländer. Om verklighetsfrämmande lönehöjningar skulle bli verklighet finns det en uppenbar risk att många livsmedelsföretag med verksamhet i Sverige lägger ner sin verksamhet, flyttar till ett annat land eller helt enkelt går i konkurs. Rimliga och realistiska löneökningar är avgörande för att komma tillbaka till lönsamhet och kunna behålla livsmedelsindustrins konkurrenskraft och arbetstillfällen, säger Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk.
Läs mer: Industrifackens krav verklighetsfrämmande och oansvariga
Sveriges livsmedelsberedskap kräver lönsamma företag
De senaste årens globala och regionala kriser, konflikter och krig har blixtbelyst livsmedelsindustrins centrala roll för Sveriges livsmedelsberedskap och försörjningsförmåga. Den svenska livsmedelsberedskapen måste tryggas och säkerställas för att kunna erbjuda alla som vistas i Sverige garanterad tillgång mat och dryck i händelse av kris eller krig. Enligt Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman kräver detta lönsamma företag som har råd att investera i utrustning, säkerhet, kapacitet och personal.
”Kanske nu mer än någonsin måste facken bidra till att företagen får förutsättningar att bli både konkurrenskraftiga och motståndskraftiga.”
Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen
− Livsmedelsindustrin tar redan idag ett stort ansvar och nu är den beredd att göra ännu mer. Men företag som inte tjänar pengar kan inte göra de investeringar som krävs för att möta nuvarande och kommande utmaningar. Och företag som går med förlust går till slut under, med tusentals förlorade arbetstillfällen som följd. Kanske nu mer än någonsin måste facken bidra till att företagen får förutsättningar att bli både konkurrenskraftiga och motståndskraftiga. Då kan företagen satsa på sina anställda och samtidigt skapa fler arbetstillfällen i hela landet, säger Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman.
Förhandlingarna inleds efter nyårshelgen
Vid torsdagens inledande möten mellan Livsmedelsföretagen och fackförbunden överlämnades kraven under traditionsenliga former. Parterna gick därefter systematiskt igenom sina respektive avtalskrav för att reda ut eventuella oklarheter. De egentliga förhandlingarna inleds direkt efter nyårshelgen och fortsätter under januari och februari. I mars tar de så kallade Opartiska Ordförandena (OpO) över ansvaret för förhandlingarna, då även det så kallade normerade Märket ska fastställas. Båda parter har som mål att ett färdigt avtal ska vara klart i god tid innan det nuvarande löper ut den 31 mars 2025. Om så inte blir fallet finns det risk för konflikt inom livsmedelsbranschen.
”De för alla inblandade bästa kollektivavtalslösningarna är sådana som ger företagen goda förutsättningar att öka sin lönsamhet, konkurrenskraft och export.”
Henrik van Rijswijk, förhandlingschef Livsmedelsföretagen
För Livsmedelsföretagens del har avtalsutväxlingen föregåtts av en intensiv höst med förhandlingsdelegationer, företagsbesök och inhämtning av synpunkter från medlemsföretagen. Livsmedelsföretagen går in i avtalsrörelsen med två övergripande målsättningar: rimliga löneökningar och flexibla avtalslösningar.
– Den stora bredden av företagstyper gör att det är extra angeläget för svensk livsmedelsindustri att omfattas av kollektivavtal som underlättar för företagen att göra det de är bäst på – att driva företag. De för alla inblandade bästa kollektivavtalslösningarna är sådana som ger företagen goda förutsättningar att öka sin lönsamhet, konkurrenskraft och export. Det ger företagen möjligheter att nyanställa, expandera och växa i vårt land, vilket även är nödvändigt för att kunna förse invånarna i Sverige med mat och dryck i händelse av kris eller krig, säger Henrik van Rijswijk, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen.
Mer information om avtalsrörelsen
Du kan läsa mer om våra avtalskrav och förutsättningarna inför avtalsrörelsen i Livsmedelsföretagens avtalsfolder. Vi har även samlat information om avtalsrörelsen och hur den går till på vår hemsida under rubriken Avtal 2025. Där kommer vi att publicera löpande uppdateringar om hur förhandlingarna fortskrider.