Bidrag till små och medelstora företag för kapacitetsuppbyggnad inom cybersäkerhet
MSB:s utlysning riktar sig till små och medelstora företag som vill söka utvecklingsbidrag för projekt som kan bidra till att stärka Sveriges kapacitet och infrastruktur inom cybersäkerhet och beredskap. Utlysningen stänger 13 november 2024.
Sveriges nationella samordningscenter för forskning och innovation inom cybersäkerhet (NCC-SE) vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) avser att under år 2024 finansiera utveckling inom cybersäkerhetsområdet. Utlysningen finansieras gemensamt av MSB och EU:s finansieringsprogram för ett digitalt Europa (DIGITAL). Utlysningen omfattar totalt 23 miljoner kronor och kommer att fördelas i form av bidrag på maximalt 600 000 kronor per beviljad projektfinansiering.
Sökandena erbjuds full kostnadstäckning (d.v.s. de måste inte själva stå för delar av projektens finansiering), och riktar sig mot små och medelstora företag (SMF) i Sverige. Både leverantörer och behovsägare kan söka bidrag. NCC-SE räknar med att finansiera upp till 36 projekt inom ramen för utlysningen. Bidrag beviljas till insatser i projektform, där projektperioden för utvalda projekt startar tidigast i december 2024 och ska avslutas senast den 31 mars.
Finansierade projekt förväntas göra skillnad inom något eller flera av följande områden:
A. Säkerställa kunskap och kompetens inom cybersäkerhet
Området innefattar initiativ för att förbättra cybersäkerhetsmedvetenhet och utveckla säkrare digitala beteenden hos slutanvändare genom ökad kunskap. Typer av projekt som kan genomföras inom detta område är kompetensutvecklingsinsatser, övningar, behovsanalyser, kunskapsuppbyggnad inför upphandling och insatser för att öka ungas intresse för cybersäkerhetsområdet.
B. Beredskap och hantering av cybersäkerhetsrelaterade risker
Området innefattar utveckling av ledningssystem, processer, metoder och nyttjande av befintliga och nya teknologier för att förbättra och stärka beredskap inom informations- och cybersäkerhet samt skapa förståelse och medvetenhet kring risker vid bristfällig informations- och cybersäkerhet.
C. Bygga förmåga att efterleva krav som härrör från EU-reglering inom cybersäkerhetsområdet.
Området avser initiativ som syftar till att bygga förmåga att möta nya regelverk och regulatoriska krav utifrån EU-reglering för ökad cybersäkerhet. Exempel på EU-reglering som avses är NIS2-direktivet, Cyberresiliensakten (CRA) , Cybersolidaritetsakten (CSoA), Cybersäkerhetsakten, Förordningen för digital operativ motståndskraft (DORA) och AI-förordningen
Utlysningen stänger 13 november 2024. Läs mer om utlysningen och hur du ansöker på MSB:s hemsida.