Cajsa Warg-priset på Bokmässan
26-29 september går årets upplaga av Bokmässan av stapeln. På fredagen presenterar vi de fem kokböcker som tagit sig igenom juryns nålsöga och nominerats till Årets kokbok. På lördagen anordnar vi ett spännande samtal om kokbokens status, framtid och funktion med bland annat måltidshistorikern Richard Tellström.
Den 11 november tillkännager vi vem som blir den första vinnaren av vårt nyinstiftade kokbokspris Cajsa Warg-priset. Ett sextiotal inskickade kokböcker har av en mycket erfaren urvalsjury kokats ner till fem finalister som vi kommer att presentera på Bokmässan fredagen den 27 september kl 16.30-16.50. Den slutliga vinnaren kommer att utses av ytterligare en jury bestående av bland annat Lotta Lundgren, Dorotea Malmegård och Emil Beer.
Dagen efter, lördag 28 september kl 12.00-12.45, anordnar vi ett samtal med rubriken ”Vad gör en bra kokbok?”. Idag fungerar kokböcker som så mycket mer än bara receptsamlingar. De berättar om olika kulturer, fungerar som identitetsmarkörer och inspirerar till personlig utveckling i köket. Måltidsforskaren Richard Tellström, förläggaren Maria Nilsson och journalisten Elin Peters pratar med journalisten och matfantasten Björn Werner om kokbokens status, framtid och funktion.
Om Cajsa Warg-priset
Varje år säljs cirka 1 miljon kokböcker i Sverige, och det ges ut hundratals nya kokböcker varje år. Siffrorna speglar svenskarnas enorma intresse för mat och matlagning. Trots detta har det inte funnits ett folkligt pris dedikerat till kokböcker. Med Cajsa Warg-priset – döpt efter författaren till den klassiska 1700-tals-kokboken ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber” – vill Livsmedelsföretagen premiera kvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck.
Vinnaren av Cajsa Warg-priset kommer att tilldelas 100 000 kr och den första pristagaren tillkännages den 11 november 2024. Kokböcker utgivna i Sverige det senaste året kan vara med och tävla.
Läs mer här