Cajsa Warg-prisets fem finalister till Årets kokbok utsedda
Efter att ha bedömt nästan 60 bidrag har urvalsjuryn i det nyinstiftade Cajsa Warg-priset sagt sitt. Fem kokbokstitlar och deras författare tävlar nu vidare för att vinna det prestigefyllda epitetet Årets kokbok och 100 000 kr. De fem finalisterna är Paul Svensson, Sofia Wood & Ingalill Hägglund, Saori Ichihara, Tove Nilsson och Julia Tuvesson.
Cajsa Warg-priset är ett nyinstiftat litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, spegla det stora folkliga intresset för matlagning och främja det goda samtalet om mat och dryck. Priset, som i år delas ut för första gången, har välkomnats av både bokförlag och bokhandlare. När de fem finalisterna till Årets kokbok presenterades på Bokmässans Hantverksscen i Göteborg den 27 september var intresset stort.
Alla som gett ut en kokbok på svenska, både som bokförlag och med hjälp av egenutgivning, får anmäla sina böcker till Cajsa Warg-priset. Till årets upplaga har 58 bidrag skickats in. Efter att urvalsjuryn bedömt böckerna utifrån kriterierna originalitet, recept, stil/form/bild, användarvänlighet och förmåga att inspirera till matlagning har nu fem finalister utsetts: Frukt & Bär A-Ö av Paul Svensson, Mat & Kärlek: rätter för vänner och familj av Sofia Wood & Ingalill Hägglund, Japansk Comfort Food av Saori Ichihara, Ris av Tove Nilsson och Tomat Tomat av Julia Tuvesson.
– Med miljontals recept tillgängliga på nätet ifrågasätts det ibland om kokboken har någon framtid. Men en bra kokbok är så mycket mer än bara recept och det ser man tydligt i alla fantastiska böcker som vi i juryn har haft nöjet att läsa och bedöma. Det har verkligen inte varit en lätt uppgift att koka ner 58 bidrag till fem finalister, men det har som tur är varit väldigt roligt och njutbart. Vi i urvalsjuryn för Cajsa Warg-priset gläder oss åt att det ges ut så många högkvalitativa kokböcker i Sverige och vi hoppas att vår insats kan bidra till ännu mer matglädje, nyfikenhet och inspiration, säger urvalsjuryns ordförande Annina Rabe.
Urvalsjuryn består av matprofilen Suzanne Ribbing, Sedir Ajeenah, receptmakare och Instagramprofil, Annina Rabe, kulturskribent, Lotten Löfberg, kategoriansvarig för kokböcker på Bokusgruppen, och Klara Åkerlund, hem- och konsumentkunskapslärare. Du kan läsa mer om urvalsjuryn här.
Arbetet med att utse den slutliga vinnaren av Årets kokbok tas nu över av Cajsa Warg-prisets finaljury som består av Dorotea Malmegård, Lotta Lundgren, Emil Beer, Sahar Sorati, Björn Werner, Elin Ingves Pyk och Lotta Kühlhorn. Vinnaren, som förutom äran erhåller 100 000 kr, tillkännages på en prisceremoni i Stockholm den 11 november. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige.
– Kokbokens betydelse kan inte överskattas. Vilken sorts mat vi lagar och hur vi lagar den formar såväl den enskilde människan som samhället i stort. En högkvalitativ, välgenomtänkt kokbok bjuder inte bara på härliga recept. Den får oss också att se på livsmedel på ett nytt sätt, värdera det vi äter och dricker ännu högre och ger både kroppslig och andlig spis. Det är hög tid att lyfta den här fantastiska genren och ge alla hårt arbetande kokboksförfattare den uppmärksamhet de förtjänar, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.
De fem finalisterna till Årets kokbok
Frukt & Bär A-Ö (Bonnier Fakta), av Paul Svensson
Motivering: Att öppna Frukt och Bär är som att gå in i en magisk trädgård med dignande fruktträd och prunkande bärbuskar. Ett lättnavigerat praktverk som på ett innovativt sätt hyllar och lär oss ta tillvara några av våra mest älskade råvaror.
Japansk Comfort food (Natur & Kultur), av Saori Ichihara
Motivering: Många har tvekat inför att laga japanskt hemma för att det verkar krångligt. Därför är den här boken så välkommen! Saori Ichihara bjuder in oss till sitt eget hemmakök och gör den japanska matlagningen både tillgänglig och lustfylld.
Mat & Kärlek: rätter för vänner och familj (Norstedts), av Sofia Wood och Ingalill Hägglund
Motivering: Den här generationsöverskridande boken har stor bredd i både recept och berättelser. En personlig och varm dialog mellan mamma och dotter, som visar hur matkärlek går i arv och hur viktigt matarvet från tidigare generationer är.
Ris (Natur & Kultur), av Tove Nilsson
Motivering: Från risotto till tadhdig och allt där emellan: i den här välarbetade boken lyfts riset äntligen från biroll till huvudroll. Tove Nilsson är en kunnig ciceron till allt som har med ris att göra: den välkända råvaran som är så viktig i många av världens kök.
Tomat Tomat (Polaris), av Julia Tuvesson
Motivering: Det råder tomatfeber i Sverige och vi odlar tomater som aldrig förr. I en avspänd och inbjudande bok som tar upp allt från säsongstänk till skåprensningstips inspirerar Julia Tuvesson till många smakrika sätt att använda den folkkära råvaran.
Om Cajsa Warg-priset
Varje år säljs cirka 1 miljon kokböcker i Sverige, och det ges ut hundratals nya kokböcker varje år. Siffrorna speglar svenskarnas enorma intresse för mat och matlagning. Trots detta har det inte funnits ett folkligt pris dedikerat till kokböcker. Med Cajsa Warg-priset – döpt efter författaren till den klassiska 1700-tals-kokboken ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber” – vill Livsmedelsföretagen premiera kvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck.
Vinnaren av Cajsa Warg-priset kommer att tilldelas 100 000 kr och den första pristagaren tillkännages den 11 november 2024. Kokböcker utgivna i Sverige det senaste året kan vara med och tävla. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige.