De sju som ska utse årets bästa kokbok

Övre raden, från vänster: Dorotea Malmegård (Foto: Magnus Ragnvid), Lotta Lundgren (Foto: Ylva Sundgren), Emil Beer, Sahar Sorati. Nedre raden, från vänster: Björn Werner, Elin Ingves Pyk, Lotta Kühlhorn (Foto: Sören Vilks)

Cajsa Warg-priset är ett nyinstiftat litteraturpris som ger 100 000 kr och hela äran till årets bästa kokbok. Bland de sju jurymedlemmarna som ska kora vinnaren hittar vi matprofilen Lotta Lundgren, krögaren Dorotea Malmegård och Emil Beer från humorgruppen I Just Want To Be Cool.

Kokboken är högt älskad av svenska folket och har varit så under lång tid. Förutom spännande recept, inspiration och matglädje kan en bra kokbok ge en inblick i olika länders kultur, berätta om trender och strömningar i vårt samhälle och bidra till personlig utveckling i köket. Cajsa Warg-priset är ett initiativ av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen, som med priset vill premiera kvalitativa kokböcker, göra det enklare att hitta de bästa titlarna och lyfta det goda samtalet om mat.

Den första vinnaren av Cajsa Warg-priset kommer att presenteras den 11 november 2024, och juryn med det svåra men avundsvärda uppdraget att vaska fram årets bästa kokbok är nu klar. De sju som tillsammans kommer att utse den vinnande boken är matprofilen Lotta Lundgren, Emil Beer från humorgruppen I Just Want To Be Cool, krögaren Dorotea Malmegård, formgivaren Lotta Kühlhorn, livsmedelsföretagaren Elin Ingves Pyk, matinspiratören Sahar Sorati och kulturskribenten Björn Werner.

Juryns uppgift är att bedöma fem nominerade kokbokstitlar utifrån kriterier som originalitet, recept, stil, form/bild, användarvänlighet och förmåga att skapa matglädje. Titlarna som juryn ska ta ställning till har valts ut i ett tidigare stadium av en speciell urvalsjury. Du kan läsa mer om urvalsjuryn och dess medlemmar här.

– Vilken sorts mat vi lagar och hur vi lagar den formar oss som människor och påverkar samhället omkring oss. En riktigt bra kokbok bjuder givetvis på munvattnande recept, matglädje och inspiration. Men den kan också hjälpa oss se på mat och dryck på nya sätt, upptäcka andra kulturer och värdera det vi äter och dricker ännu högre. Det är hög tid att lyfta den här fantastiska genren och att alla hårt arbetande kokboksförfattare får den uppmärksamhet de förtjänar, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Alla som gett ut en kokbok på svenska, som bokförlag eller med hjälp av egenutgivning, får anmäla sina böcker till Cajsa Warg-priset. Även utländska förlag med svensk originalutgivning får anmäla titlar. Anmälan görs via Cajsa Warg-prisets hemsida senast den 13 september 2024. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige.

Mer om juryn

Övre raden, från vänster: Dorotea Malmegård, Lotta Lundgren (Foto: Ylva Sundgren), Emil Beer, Sahar Sorati. Nedre raden, från vänster: Björn Werner, Elin Ingves Pyk, Lotta Kühlhorn (Foto: Sören Vilks)
Övre raden, från vänster: Dorotea Malmegård (Foto: Magnus Ragnvid), Lotta Lundgren (Foto: Ylva Sundgren), Emil Beer, Sahar Sorati. Nedre raden, från vänster: Björn Werner, Elin Ingves Pyk, Lotta Kühlhorn (Foto: Sören Vilks)

Lotta Lundgren är matskribent, programledare och författare till de banbrytande kokböckerna Om jag var din hemmafru, Tio lektioner i matlagning och Laga mig. Hon anser att matkultur handlar om ett sätt att vara människa på. 

Emil Beer är en av medlemmarna i humortrion I Just Want To Be Cool, youtuber och författare. Ett av gruppens stående inslag är Matfighten där Emil utmärker sig som den som vill laga god mat med omsorg. Matintresset väcktes när Emil flyttade hemifrån; från att ha varit totalt ointresserad av allt som har med mat att göra blev det stundtals det enda han tänkte på. Allt han ville var att förstå var hur och varför saker smakade som det gjorde, och hur man själv kunde få det att bli lika gott. 

Dorotea Malmegård driver restaurang DoMa och Bar DoMa i Stockholm. Hon var programledare för Efter Stängning (Sveriges Mästerkocks andrachansen-program) på TV4 och dyker med jämna mellanrum upp i Nyhetsmorgon för att sprida matglädje. I arbetet med sin kokbok Desserter! renskrev hon alla anteckningsböcker hon samlat på sig under sina första tio år som konditor, vilket gör det till ett av hennes bästa receptarkiv. Hon älskar att köpa nya och gamla kokböcker till en sådan grad att restaurangen också har ett litet kokboksbibliotek!

Elin Ingves Pyk är utbildad kostekonom och VD på Sevan, familjeföretaget som gjort hummus till en stapelvara i moderna hem. Hon är lika nyfiken som energisk och har en stark övertygelse om att mat förenar. Matintresset har hon ärvt av sin farmor, som var hushållslärare och introducerade Elin till Prinsessornas kokbok. Det var inkörsporten till att hon redan på lågstadiet började samla på kokböcker och klippa ut recept ur tidningarna.

Björn Werner är före detta kulturchef på Göteborgs-Posten. Numera frilansande kritiker och kulturskribent, främst för Svenska Dagbladet. Utöver skrivandet när han ett brinnande matintresse och menar att matlagning är det vackraste sättet att förstå andra kulturer. Kokböcker som lär en om det är, enligt honom, nyckeln dit.

Lotta Kühlhorn är en av landets mest älskade formgivare och kan hållas ansvarig för otaliga kokböckers utseende. I hennes portfolio hittar vi till exempel jubileumsutgåvan av klassikern Vår kokbok och den egna faktaboken Fixa fest! Mat ingår alltid i Lottas inspirationsbas. Djupdyker hon inte i kokböcker för att hitta nya matupplevelser eller målar ätbara motiv, ser hon till att dricka sitt morgonkaffe ur en vacker kopp. Livet blir helt enkelt lite bättre så.

Sahar Sorati är kommunikationsstrateg och en matälskare med ett hjärta som bultar lite extra för det persiska köket. För ett par år sedan sa hon upp sig från sitt jobb på ICAs marknadsavdelning och gick en kockutbildning. Idag lagar hon mat som inspirerar andra kokboksförfattare, håller matlagningskurser och skriver recept.

Om Cajsa Warg

Logotypen för det nyinstiftade Cajsa Warg-priset är inspirerat av den fyrdelade måttsatsen som Anna-Britt Agnsäter introducerade till de svenska köken.

I sin inflytelserika kokbok ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber”, utgiven 1755, inledde Cajsa Warg ofta recepten med ”man tager, om man så hafva kan.” Kokboken, som blev en enorm succé, översattes till flera språk och gavs ut i totalt 14 upplagor. Än i dag är flera av hennes recept gångbara och bagerier använder fortfarande hennes grundrecept för anslag.

Om kokböcker i Sverige

Lanthushållsläraren Anna-Britt Agnsäter gav år 1951 ut den nydanande Vår kokbok som är den mest sålda boken i Sverige efter Bibeln och Sju sorters kakor. På den tiden kom det ut ca femtio kokböcker per år och idag är motsvarande siffra ca 300 kokböcker. Anna-Britt Agnsäter introducerade även den fyrdelade måttsatsen till de svenska köken, och det idag oumbärliga köksredskapet är inspirationen bakom Cajsa Warg-prisets logotyp.

För mer information

Jimmy Sandell

Kommunikations- och näringspolitisk chef
Skicka e-post till Jimmy
08-762 65 02, 073-355 06 07