Domsjö Fabriker mest jämställda industriföretaget 2018
Industrins jämställdhetspris 2018 går till Domsjö Fabriker, som genom ett långsiktigt och integrerat arbete med jämställdhet positionerat sig som en företagsam föregångare i en traditionellt manlig miljö. Priset delades ut av jämställdhetsminister Åsa Regnér på Industridagen den 5 februari i Linköping.
Industrins jämställdhetspris delas ut till ett företag som genomfört viktiga insatser som främjar jämställdhet. Bakom priset står Industrirådet, ett samarbete mellan fack och arbetsgivarorganisationer inom industrin, där även Livsmedelsföretagen ingår. Juryns motivering:
”Domsjö Fabriker tilldelas Industrins jämställdhetspris 2018 för sitt långsiktiga och metodiska arbete med jämställdhet. Företagets arbete grundar sig på ett synsätt där individen står i centrum, en vilja att attrahera den bästa kompetensen och att tillvarata och utveckla alla medarbetares kompetens samt en övertygelse om att jämställdhet bidrar till ökad effektivitet, större kreativitet och en stimulerande och utvecklande arbetsmiljö. Genom ett utvecklat samarbete med utbildningssystemet, från grundskolan till högskolan, tar företaget också sikte på framtida medarbetare i strävan efter att öka jämställdheten ytterligare.”
Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker producerar bland annat cellulosa, lignin och bioetanol från skogsråvara. Fabriken ligger strax utanför Örnsköldsvik och har ca 400 anställda. Lars Winter, vd Domsjö Fabriker kommenterar vinsten.
– Utmärkelsen är ett bevis på att vi är på väg i rätt riktning. Domsjö Fabriker har utvecklats från en traditionell mansdominerad arbetsplats till en arbetsplats där vi idag har kvinnor på alla driftavdelningar och var fjärde ledare är kvinna. Vår målsättning är att se till individen, oavsett kön eller bakgrund och det har präglat all rekrytering under många år. Det har sålunda inte handlat om kvotering utan att finna rätt person på rätt plats och ta tillvara på de kvaliteter som en jämnare könsfördelning ger, säger Lars Winter.
– Domsjö Fabrikers arbete visar att det inte finns några genvägar när det gäller jämställdhet utan att det handlar om ett kontinuerligt arbete för att föra utvecklingen framåt. Här är ledningens engagemang en viktig framgångsfaktor, säger Karin Bolling-Ferrel, Teknikföretagen och Industrirådet.
– Domsjö Fabriker är ett mycket bra exempel på hur företag kan arbeta långsiktigt och lösningsorienterat med sin kompetensförsörjning genom ett aktivt jämställdhetsarbete och där man ser till individens bidrag till helheten, säger Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörer och Industrirådet.
Priset delades ut av jämställdhetsminister Åsa Regnér på Industridagen den 5 februari i Linköping
För mer information, kontakta:
Lars Winter, 070-207 51 13, lars.winter@domsjo.adityabirla.com
Karin Bolling-Ferrel, 073-719 51 35, karin.bollingferrel@teknikforetagen.se
Camilla Frankelius, 070-328 15 49, camilla.frankelius@sverigesingenjorer.se