Efterlängtade förslag i miljötillståndsutredningen
Den 21 januari presenterades Miljötillståndsutredningens betänkande med genomgripande förslag för att förenkla miljöprövningsprocessen. Bland annat ska lantbruk och livsmedelsproduktion inte längre klassificeras som miljöfarlig verksamhet. Livsmedelsföretagen välkomnar utredningens förslag.
På tisdagen överlämnades den så kallade Miljötillståndsutredningen till miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Livsmedelsföretagen ser positivt på de förslag som lagts fram i utredningen och anser att de kan bidra till en mer effektiv och balanserad miljötillståndsprocess. Förslagen har potential att skapa bättre förutsättningar för livsmedelsindustrin att fortsätta växa och samtidigt stärka sitt hållbarhetsarbete.
– En snabbare och enklare miljötillståndsprocess är avgörande för att livsmedelskedjan ska kunna möta framtidens utmaningar. Förslagen i utredningen skapar inte bara förutsägbarhet och rättssäkerhet, de gör det också möjligt för företagen att driva på innovation och hållbarhetsarbete på ett konkurrenskraftigt sätt, säger Sara Sundquist, hållbarhetsansvarig på Livsmedelsföretagen.
Utredningens förslag kommer att underlätta för företag att snabbare genomföra investeringar och utöka sin verksamhet utan de långa handläggningstider den nuvarande ordningen i tillståndsprocessen innebär. Att samla all tillståndsgivning under en myndighet kommer att skapa förutsägbarhet och enklare vägledning minskar risken för förseningar och rättsliga tvister.
– I våra kontakter med politiker och myndigheter har vi återkommande lyft behovet av en enklare tillståndsprocess och påpekat hur fel det är att klassificera lantbruk och livsmedelsproduktion som miljöfarligt. Utredningens förslag kommer leda till en bättre balans mellan miljöhänsyn och företagens möjlighet att utvecklas. En välfungerande miljötillståndsprocess gynnar inte bara industrin utan också konsumenter, samhälle och miljö, säger Sara Sundquist.
Utredningens förslag i korthet
- En ny myndighet ska ersätta de nuvarande miljöprövningsdelegationerna.
- Förprövning av verksamheter och åtgärder ska endast ske i den utsträckning som EU-rätten kräver.
- Företagen ska få tydligare riktlinjer för vad en ansökan ska innehålla och varje steg i processen ska ha en tidsfrist.
- Ett enklare förfarande för ändringar och omprövningar av befintlig verksamhet.
Mer information om utredningens förslag hittar du på Regeringskansliets hemsida.