En gränslös utmaning
När jag landade i Kuala Lumpur i början av september låg ett distäcke över den malaysiska huvudstaden. Det var ingen vanlig dimma utan smog som uppstått på grund av att palmoljeproducenter i Indonesien bränner gamla odlingar och även förbereder ny mark.
Indonesien är världens största palmoljeproducent med 31 miljoner ton per år, följt av Malaysia med 19,6 miljoner ton. Sammanlagt står de för 85 procent av den globala produktionen.
Det finns gott om rapporter om negativa konsekvenser av palmoljeproduktion, för såväl människor som natur. För lite mer än ett år sedan gjorde svensk livsmedelsindustri ett åtagande: i fortsättningen ska all palmolja vara hållbarhetscertifierad.
Palmolja är viktigt för produktionsländernas välfärd. I Malaysia tjänar en miljon människor direkt eller indirekt sitt uppehälle på palmoljeproduktionen. Den bidrar till att samhällets infrastruktur byggs ut, till ökade utbildningsmöjligheter och minskar fattigdomsgapet mellan stad och landsbygd. Cirka 40 procent av odlarna är så kallade small-holders med endast några hektar till sitt förfogande.
Palmolja har tekniska egenskaper som överglänser andra fetter, och används i ett flertal livsmedel som, bakverk, färdigrätter och glass, men också i sådant vi inte äter, exempelvis smink
På en hektar får du ut mer än sex gånger så mycket olja jämfört med andra vegetabiliska fetter. Många lantbrukare i Malaysia har övergått från gummi- och kokosodling till att anlägga palmoljeplantage, där avkastningen är bättre.
Roundtable on Sustainable Palm Oil är den organisationen som har skapat ett system för att ställa om leverantörskedjan till hållbart producerad palmolja och är ett certifieringsverktyg som både WWF och svensk livsmedelsindustri står bakom. Cirka 20 procent av den globala palmoljeproduktionen är certifierad av RSPO, men andelen växer stadigt.
Det är långt ifrån bara palmolja som blivit föremål för ett ökat fokus på råvaruproduktionens betydelse för och påverkan på enskilda individer och samhället. Kaffe och choklad är två tydliga exempel. Hållbarhetsutmaningarna känner inga gränser och kommer att tillta.
Enligt en prognos från FAO kommer den globala konsumtionen av vegetabilisk olja och fett att öka med 25 procent till 250 miljoner 2050 för att möta efterfrågan från en växande global medelklass och en befolkning på nio miljarder.
Det går inte att stoppa utvecklingen. Det handlar om att få utvecklingen på rätt spår. Och där är livsmedelsindustrins agerande avgörande.
I Malaysia fick jag se ett stort antal exempel på hållbar palmoljeproduktion och det blev än tydligare hur viktig palmoljan är för det lokala samhället. Jag är övertygad om att den svenska livsmedelsindustrins åtagande om hundra procent hållbar certifierad palmolja gör skillnad och bidrar till en mer hållbar livsmedelskedja.