EU-kommissionen ger klartecken för gårdsförsäljning

EU-kommissionen har inte lämnat några invändningar mot Sveriges förslag på införande av gårdsförsäljning. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning av alkoholdrycker börja gälla från och med den 1 juni 2025. Ett historiskt besked, det säger Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen.

EU-kommissionen, som övervakar att EU:s gemensamma regler efterlevs, har inte lämnat några synpunkter på regeringens förslag. Därmed kan regeringen gå vidare med sina planer för gårdsförsäljning. Socialminister Jakob Forssmed uppger att regeringen kommer lämna sin proposition till riksdagen för behandling den 21 januari.

Enligt Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, är det här ett historiskt besked som kommer att stärka den svenska dryckesbranschen och öppna nya möjligheter för landets småskaliga producenter av sprit, öl, vin, cider och andra hantverksdrycker.

– Det här är en milstolpe för dryckesbranschen och för svensk livsmedelsproduktion. Gårdsförsäljning kommer inte bara gynna producenterna utan också bidra till ökad turism, landsbygdsutveckling och fler arbetstillfällen. Nu kan våra medlemmar som omfattas av gårdsförsäljning äntligen börja förbereda sig på riktigt, säger Sara Sundquist.

Med den nya lagstiftningen kan svenska producenter sälja sina produkter direkt till konsumenter i anslutning till sina produktionsanläggningar, under förutsättning att det sker vid ett arrangerat besök.

– Regeringens förslag om gårdsförsäljning innehåller en hel del onödiga begränsningar, inte minst vad gäller produktionsvolymer. Men det är ändå ett glädjande och efterlängtat steg som nu tas. Besökare ska självklart kunna ta med sig en souvenir hem från producentbesöket, samtidigt som producenterna kan stärka sina varumärken och utveckla sin verksamhet. Från och med den 1 juni blir Sverige lite friare, lite roligare och lite mer som övriga Europa, fortsätter Sara Sundquist.

Fakta om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

Regeringen vill att småskalig försäljning av alkoholhaltiga drycker införs den 1 juni.

  • Vid varje enskilt tillfälle ska en kund få köpa upp till 0,7 liter sprit samt tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.
  • Runt 600 bryggerier, destillerier och vingårdar berörs av förslaget.
  • Villkoret för att kunna sälja är att tillverkarens årsproduktion inte överstiger 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol och 200 000 liter jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol.
  • För vintillverkare gäller dessutom att vinet måste framställas av druvor från gårdens egna odlingar.

För mer information

Sara Sundquist

Näringspolitisk expert
Skicka e-post till Sara
08-762 65 46, 070-996 90 44