Glädjande besked i Forsknings-och innovationspolitiska propositionen 2024
Regeringens proposition om kommande fyra års forsknings- och innovationspolitik innehåller glädjande besked för livsmedelssektorn. Ett innovationsprogram med fokus på cirkulär bioekonomi där livsmedel har en given plats och ett förstärkt nationellt forskningsprogram för livsmedel.
Både forskning och innovation är grundläggande för att åstadkomma en hållbar och konkurrenskraftig samhällsomställning där livsmedel har en central roll. För det krävs en långsiktig och stabil finansiering över många år. Det är därför mycket positivt att det statliga forskningsrådet Formas får ökade finansieringsmedel, både för ett nytt forsknings- och innovationsprogram med fokus på cirkulär bioekonomi (drygt 200 miljoner under 2025–2028) och en förlängning och förstärkning av det nationella forskningsprogrammet för livsmedel.
Propositionen presenterades av utbildningsminister Johan Pehrson, energi- och näringsminister Ebba Busch och EU-minister Jessica Rosencrantz på en pressträff den 12 december.
– Vi är mycket positiva till att regeringen gör denna betydande och långsiktig satsning på livsmedelsområdet. Det är en förutsättning för att öka livsmedelsexporten och säkra försörjningsförmågan, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.
Den statliga finansieringen av det nya forsknings- och innovationsprogrammet kommer växlas upp med en lika stor satsning från livsmedels- och skogsindustrin, lant- och skogsbruk. Programmet har sikte på att stärka det biobaserade näringslivets konkurrenskraft och bidra till grön omställning och beredskap.
Som nämns i propositionstexten är ”en förstärkning av livsmedelsforskning och innovation avgörande för att nå livsmedelsstrategins mål, för sektorns utveckling som helhet och för att kunna bidra till arbetet med att stärka Sveriges livsmedelsberedskap”. Det är därför glädjande att det nationella forskningsprogrammet för livsmedel både förlängs och förstärks samt att dess inriktning framöver skall fånga företagens behov.
– Sammanfattningsvis är den forsknings- och innovationspolitiska propositionen 2024 ett mycket viktigt steg mot betydande och långsiktiga satsningar på forskning och innovation i livsmedelskedjan, avslutar Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.