Handlingskraftigt förslag för stärkt krisberedskap

Regeringen har gett 53 beredskapsmyndigheter i uppdrag att stärka sin beredskap och säkerställa en kultur av handlingskraft och proaktivitet. Det meddelade ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin på torsdagen. Ett steg i rätt riktning, enligt Patrik Strömer, ansvarig för totalförsvar på Livsmedelsföretagen.

Det var vid en pressträff torsdagen 23 januari som ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och generaldirektören för MSB Mikael Frisell presenterade åtgärder för att stärka Sveriges krisberedskap. Fokus låg på myndighetsstyrning och på att ansvariga myndigheter ska våga agera för att lösa kriser, eller motverka och mildra förlopp. Den så kallade ansvarsprincipen för myndigheter ska därför kompletteras med en handlingsprincip.

Inom ett företag gäller i de flesta fall en handlingsprincip, då ett företag inte kommer att vara framgångsrikt om det ignorerar förändringar i verkligheten. Att motsvarande perspektiv nu kan stärkas inom det offentliga är därför en stor fördel. Patrik Strömer, näringspolitisk expert inom totalförsvar och livsmedelsförsörjning, välkomnar åtgärderna.

– Att det civila försvaret fått mer resurser är välkommet, men just beslutsförmåga och handlingskraft är det som behövs när oväntade situationer uppstår. Förslaget är ett steg i rätt riktning, säger Patrik Strömer.

Utöver handlingsprincipen kommer regeringen också att tillsätta en utredning om myndigheters föreskriftsrätt. Ett sådant förslag fanns i en tidigare utredning av Barbro Holmberg, som i övriga delar genomfördes och som nu är grunden i myndigheternas beredskapsstruktur.

– Den offentliga makten utövas under lagarna och därför är det bra om det finns utrymme och mandat för myndigheterna att fatta beslut och vidta åtgärder i en kris. Företag agerar generellt snabbt för att lösa sina egna och sina kunders kriser, och nu kan detta förhoppningsvis bli en självklar del av myndigheternas agerande också. Så kan samhället tillsammans bli starkare, säger Patrik Strömer.

För mer information

Patrik Strömer

Näringspolitisk expert