”Härproducerat” – småskaligt och industriellt samtidigt
Jag har aldrig tidigare träffat på en alldeles nyfödd kalv. Bara en timme gammal har den lyckats resa sig på sina vingliga ben och är förstås oemotståndligt söt. Det är också första gången jag besöker Sveriges största mjölkgård, 1400 kor. Vid tillfället för mitt besök är alla samlade i en stor lada. Min förvåning är stor över hur behagligt allt känns. Det är ro i mjölkfabriken. Omsorgen om djuren är påtaglig. Men det är inte det enda som är speciellt med Wapnö Gård. Mig veterligen finns ingen annan större gård som är helt självförsörjande på energi. All värme, kyla och el genereras av biogas utvunnen ur kodynga – och snart kommer lastbilarna att köras på RME (biodiesel). Inte heller känner jag till någon större gård som har så många delar i värdekedjan. På Wapnö är fodret odlat på de egna markerna, djuren mjölkas 30 meter från det egna mejeriet, där dagsfärsk mjölk paketeras och körs ut till butikerna med de egna kylbilarna. Det står till och med vilken tid kon mjölkades, på förpackningarna. Industriellt och småskaligt på en och samma gång. Gården ägs av släkten Staël von Holstein, men mannen bakom denna sällsynt genomtänkta och hållbara produktion är VD:n Lennart E. Bengtsson. Wapnö Gård har stått under hans omsorg sedan 1991, och Lennart har med envishet, mod och ett synnerligen påtagligt kvalitetstänkande skapat en industri som inte bara behållit de småskaliga värdena, utan till och med förstärkt dem. På Wapnö kallar man sitt koncept för ”Härproducerat”, något som Lennart hyllades för på Halmstad guldgala där han i dagarna förärades med titeln ”Årets entreprenör”.
I det vackra och behagliga anspråkslösa slottet en bit utanför Halmstad, på Wapnös egna restaurang, blir jag och mitt sällskap omfamnat av en måltid där allt är härproducerat, förutom vinet. Ostarna är fantastiska. Köttet likaså. Och som sig bör på en mjölkgård, så provsmakar vi även mjölk till maten. Mjölk som jag i modern transparent anda faktiskt sett produceras, av en namngiven tillsynes välmående ko. Och ja, det är skillnad. Nu är jag inte någon stor mjölkdrickare, men på något sätt känns det i smaken. Ännu mer tydligt blir det när jag till frukost äter en härproducerad yoghurt, där bären kommer från ett annat framgångsrikt företag nästgårds – Hafi. Den är faktiskt alldeles väldigt god. Lennart berättar att hans nästa steg är att lansera sina produkter i Stockholm. Så nästa år kommer troligen även några utvalda butiker i Stockholms innerstad att sälja ”härproducerad” mjölk, ost och yoghurt från en liten ort i Halland.