Julskinkshaveri på TV4
Julen närmar sig och med den även mediernas intresse för julmaten. TV4 gav i måndagens nyhetssändningar märkligt nog utrymme åt två separata inslag om julskinkan, svenskarnas överlägsna favorit på julbordet.
I det första inslaget konstaterades det att utbudet av ekologisk julskinka fortfarande bara är ett par ynka procent av totalutbudet, trots att efterfrågan har ökat. Björn Bernhardson, ordförande i den lilla konsumentföreningen Äkta Vara, beklagade sig över detta och menade att vi konsumenter måste börja värdera maten mer, d v s lägga en större andel av vår inkomst på maten. Det är bara att hålla med. Som vi på Livsmedelsföretagen kunde visa i en undersökning förra året har priset på julskinka pressats rejält de senaste decennierna. Genomsnittspriset för en julskinka hade idag legat närmare 100 kronor per kilo om priset följt med den allmänna prisutvecklingen, KPI.
Men TV4 nöjde sig som sagt inte med ett skinkinslag. Lite senare i sändningen dyker en föreläsare vid namn Tommy Svensson upp i rutan/på skärmen och förkunnar att julmaten innehåller en massa skadliga tillsatser, i julskinkans fall cancerframkallande ämnen. Se inslaget. Eftersom ytterst få svenska julskinkor numera innehåller fosfater (vilket Björn Bernhardsons mer kände bror Mats-Eric Nilsson nyligen konstaterat i en artikel), så måste det vara natriumnitrit Tommy Svensson avser. Nitrit finns i så gott som alla julskinkor som inte är KRAV-märkta (KRAV-skinkorna utgör cirka 0,1 procent av utbudet). Natriumnitrit (E 250) är ett konserveringsmedel som hämmar tillväxten av den livsfarliga bakterien Clostridium botulinum i köttprodukter. Där kan vi snacka om skadligt. Natriumnitrit är precis som andra godkända tillsatser säkra och bedömda utifrån en bred vetenskaplig grund. Således är det inte skadligt om det inte överkonsumeras kraftigt.
Frågan är vad Tommy Svensson vet som inte livsmedelsmyndigheterna och de etablerade forskarna och experter vet. Och frågan är varför TV4 låter honom härja fritt med sina hemsnickrade teorier, utan faktagranskning och en enda följdfråga. Haveri.