Kan julen bli för god?
Årets största mathelg står för dörren. Många har sedan länge tjuvstartat med glöggmingel, pepparkaksätande och julbord med jobbet. Och nu väntar en period när de flesta av oss släpper på tyglarna, lägger eventuella dieter på hyllan, och gladeligen frossar i oss Jansson och andra frestelser.
Och knappt har vi knaprat i oss de sista julbordsresterna innan det är dags för nyårsfirande med ännu mera god mat och ädla drycker. Och så kommer nyårsdagen då många av oss drar täcket upp till hakan, beställer pizza, tittar på en film vi sett hundra gånger tidigare, krafsandes i den där påsen godis vi just köpt då vi upptäckte att också det nedre lagret i den sista Aladdinasken länsats. Efter Trettonhelgen vaknar vi upp ur helgtöcknet. Säkert ett eller ett par kilo tyngre, med tilltagande ångest över det där nyårslöftet som kändes så givet på nyårsafton. Dags att plocka ner dieterna från hyllan, förnya gymkortet och duka fram salladen, tänker nog många av oss då. Men hur enkelt är det egentligen?
Frossande i sötsaker
Julen är ju mycket ett frossande i sötsaker som knäck, pepparkakor, marsipan, choklad, kakor, glögg och julmust. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör inte mer än 10 procent av vårt samlade energiintag komma från tillsatt socker över tid. Sannolikheten för att de flesta svenskar kommer att överstiga rekommendationen under julhelgen är nog ganska stor. Så hur lätt är det då att komma tillbaka till ett mer normalt sockerintag?
Ja, enligt vissa debattörer är det svårt. De menar att vi människor kan blir beroende av socker, likt droger, och att julhelgens sockerfrossande kan vara det som får beroendebägaren att tippa över. Att julen blir för god för vårt eget bästa. Sockerberoende är i dag ett etablerat begrepp bland gemene man och kvinna. En Google-sökning ger över 250 000 träffar.
Kan vi bli sockerberoende?
I dagarna kommer dock en ny rapport som hävdar att begreppet sockerberoende är missvisande. Rapporten är framtagen av Swedish Nutrition Foundation, SNF, och flera ledande nordiska forskare och experter står bakom den. De menar att det i dag inte finns några vetenskapliga belägg för att socker är en beroendeframkallande substans hos oss människor.
Visserligen visar djurstudier på råttor att socker kan aktivera belöningssystemen, förändra dem och ger upphov till abstinensbesvär. Men inom nutritionsområdet är överförbarheten av resultaten från djurstudier till människa låg, och i rapporten slås det fast att det krävs flertalet väl genomförda så kallade humanstudier innan man kan uttala sig om socker är beroendeframkallande hos oss människor.
Risken att vi sitter där i januari och darrandes tömmer (den numera nästan bortglömda) skålen med sockerbitar i fikarummet är alltså liten.
Kopplat till beteende
I rapporten förs i stället ett resonemang om att ett specifikt matsug kan vara kopplat till beteende istället för en specifik livsmedelsingrediens som socker. Välsmakande mat och sociala sammanhang kan ha betydelse för att ge oss njutning, det vill säga aktivera belöningssystemet. När den välsmakande maten konsumeras blir det mekaniska ätandet associerat med belöningen. Upprepad exponering för välsmakande mat kan då förstärka detta vilket kan leda till överkonsumtion där det inte finns något fysiologiskt behov.
Vårt beroende av god mat och gott sällskap. Ja, det är väl egentligen det behovet julen syftar till att mätta. Det som gör julen till en God Jul. Slutsats: Julen kan knappast bli för god.
Marie Söderqvist, VD Livsmedelsföretagen