KKV: Försäljning av lokala produkter till dagligvaruhandeln har inte minskat
Lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder (LOH) har inte haft någon negativ effekt på försäljningen av livsmedel från lokala och småskaliga producenter till dagligvaruhandeln. Det framgår av Konkurrensverkets analys av handeln med lokalproducenters varor.
Konkurrensverkets analys omfattar tre separata undersökningar riktade till olika aktörer inom jordbruks- och livsmedelskedjan. I en enkät riktad till leverantörer uppger majoriteten att deras försäljning av lokala livsmedel inte har minskat på grund av att lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter, LOH, trädde i kraft. Endast sex procent uppger att leveranserna minskat på grund av lagstiftningen.
– Vi välkomnar Konkurrensverkets analys som tydligt visar att LOH inte påverkar de lokala inköpen som i regel kännetecknas av ömsesidighet och goda relationer. Det är med handelns centrala inköpsorganisationer som problemen med otillbörliga handelsmetoder är som störst och där LOH spelar en viktig roll i att skydda leverantörer, säger Rasmus Bäckström, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen.
Inför LOH:s ikraftträdande uttryckte vissa marknadsaktörer en oro för att inköpen från lokala och småskaliga producenter skulle minska. Dels handlade det om en uppfattad rädsla bland köparna att bryta mot lagen, dels att den skulle öka den administrativa bördan för köparna. Konkurrensverkets undersökningar ger inget stöd för att leveranserna ska ha minskat drastiskt på grund av lagen.
– Det grundlösa påståendet att lokala leverantörer missgynnas av lagstiftningen har länge varit handelns huvudargument för att försvaga denna viktiga lagstiftning. Nu när vi vet att så inte är fallet bör vi istället fokusera på hur vi kan förstärka skyddet ytterligare för leverantörerna i syfte att skapa en mer rättvis riskspridning i livsmedelskedjan, säger Rasmus Bäckström.