Livsmedelsföretagen i ministermöte om livsmedelsberedskap

Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen med särskilt ansvar för totalförsvar, deltog i det senaste mötet med det Tvärsektoriella Näringslivsrådet. Temat för mötet var livsmedelsberedskap, och bland deltagarna rådde det stor enighet om betydelsen av internationellt konkurrenskraftiga och lönsamma företag i hela livsmedelskedjan.

På bilden syns Ulrika Dahlin, Svensk Dagligvaruhandel, Sofia Larsen, Svensk Handel, Peter Kullgren, Landsbygdsminister, Patrik Strömer, Livsmedelsföretagen och Anna-Karin Hatt, LRF. Foto: Cesar Vargas Iglesias, LRF

Det Tvärsektoriella näringslivsrådet inrättades 2023 och utgörs av fyra ministrar, ledare för några branschorganisationer och fackliga organisationer. På mötena ges information från Försvarsmakten och MSB om situationen i omvärlden och Sverige, och rådet utgör också en mötesplats för förtroendefull dialog.

Det senaste rådsmötet hade livsmedelsberedskap som tema och förutom LRF som har ständig plats i rådet, var även Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel inbjudna för att ge sin syn på beredskapen och samverkan mellan näringsliv och offentlig sektor. Längs hela kedjan fanns viljan att producera och sälja mer svensk mat och dryck. Det rådde också stor enighet inom rådet att internationellt konkurrenskraftiga och lönsamma företag i hela kedjan är grunden för en fungerande livsmedelsförsörjning. Citatet ”Det som inte kan produceras i fred, kan inte produceras under krig” återkom och visar på behovet av en ny livsmedelsstrategi som inte bara har som mål att öka svensk livsmedelsproduktion, utan att också vidta åtgärder för att göra det möjligt.

Det ömsesidiga beroendet framhölls också. Genom hela kedjan är el, vatten och transporter nödvändiga för att människor ska kunna få mat i magen. Patrik Strömer från Livsmedelsföretagen underströk vikten av att kommuner och regioner har en fungerande beredskap för de offentliga måltiderna för att även kunna klara en kortare kris. Strömer avslutade med att påpeka att ”det måste bli billigare och enklare att producera livsmedel i Sverige”.

För mer information

Patrik Strömer

Näringspolitisk expert