Livsmedelsföretagen inbjudna till möte med Svantesson och Kullgren

Livsmedelsföretagen är inbjudna till ett möte med finansminister Elisabeth Svantesson och landsbygdsminister Peter Kullgren med anledning av de ökande matpriserna. Livsmedelsföretagen välkomnar att regeringen bjuder in till samtal och kommer bland annat lyfta frågor om lönsamhet och beredskap.
Det är med anledning av de stigande matpriserna i januari och februari som Elisabeth Svantesson och Peter Kullgren bjuder in företrädare för livsmedelskedjan till samtal. Livsmedelsföretagen, som företräder 750 svenska livsmedelsproducenter, har länge efterlyst en dialog med regeringen för att kunna förklara varför produktionskostnaderna och matpriserna ökar.
– Vi har fått en formell inbjudan och vi kommer givetvis tacka ja. Vi välkomnar att regeringen bjuder in till samtal och dialog. Det här är svåra tider både för konsumenter och livsmedelsproducenter. Vare sig regeringen eller livsmedelsbranschen kan påverka de externa omvärldsfaktorer som just nu driver upp både produktionskostnader och matpriser. Men det finns mycket vi kan göra här på hemmaplan. Därför ser vi fram emot att presentera våra förslag för hur det kan bli billigare, enklare och mer lönsamt att producera livsmedel i Sverige, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.
Mötet med Kullgren och Svantesson äger rum i en tid med många svåra utmaningar för svensk livsmedelsproduktion och försörjningsförmåga. Det allvarliga säkerhetspolitiska läget ställer höga krav på att de svenska livsmedelsproducenterna ska kunna fortsätta producera även under extrema förhållanden. Nyligen lanserade Livsmedelsföretagen beredskapsrapporten ”Recept för resiliens” med 10 konkreta åtgärder för att öka livsmedelsproduktionen och stärka den svenska livsmedelsberedskapen. Livsmedelsföretagen kommer lämna över rapporten till ministrarna.
– Vi ska göra allt vi kan för att få bukt med de stigande matpriserna, men vi måste också adressera de viktiga frågorna om beredskap och lönsamhet. Problemet i den svenska livsmedelsbranschen är inte att företag går med vinst, problemet är att så många går med förlust. Den svenska livsmedelsindustrin hade enligt SCB negativ lönsamhet 2022 och 2023 och det ser tyvärr dystert ut framåt. Företag som går med förlust går till slut i konkurs och då producerar de inga livsmedel. Producenternas låga lönsamhet är ett direkt hot mot Sveriges livsmedelsberedskap och försörjningsförmåga, säger Jimmy Sandell.
För mer information
