Livsmedelsföretagen skapar Energinätverk: ”En livsviktig fråga för företagen”

Frågor som rör energi och energiförsörjning är mer aktuella än någonsin. I samarbete med konsultbyrån Nordic Energy Audit lanserar Livsmedelsföretagen ett Energinätverk för medlemsföretagen för erfarenhetsutbyten, utbildningar och gemensamma projekt.

Sara Sundquist är näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen och ett av hennes ansvarsområden är energi. Hon är också en av initiativtagarna till det nya Energinätverket som kommer att ha ett introduktionsmöte den 16 oktober följt av tre träffar i november, januari och mars. Vi bad Sara berätta mer om nätverket och dess syfte.

Sara, varför startar Livsmedels­företagen ett Energinätverk?

– I våras arrangerade vi tillsammans med Nordic Energy Audit en seminarieserie om olika aspekter av energifrågan med koppling till livsmedelsproduktion. Flera av våra medlemmar som var med då sa direkt att de ville ta detta vidare. Och det är verkligen förståeligt. Tillgången till energi, helst både billig och fossilfri, är en livsviktig fråga för företagen. Behovet av information och kunskapsutbyte är stort, och därför har vi tillsammans med Nordic Energy Audit nu tagit initiativ till en fortsättning på seminarieserien i form av ett Energinätverk för livsmedelsindustrin.

Men energi är väl viktigt för alla industrier?

– Visst är det så. Men att ha en stadig, pålitlig tillgång till energi är en förutsättning för livsmedelsproduktion. Till skillnad från många andra näringsgrenar producerar vi dygnet runt och vi kan inte bara vänta tills strömmen går på igen. Om elen plötsligt försvinner kan det förstöra maskiner för miljontals kronor och företagen kan tvingas slänga enorma mängder mat och dryck för enorma belopp. Efter ett strömavbrott kan det i värsta fall ta flera veckor att starta upp produktionen igen. Det är en aspekt, en annan är givetvis hållbarhet. Livsmedelsindustrin har kommit väldigt långt i omställningen till hållbar produktion och elektrifiering är en nyckel i detta. Men om vi ska nå hela vägen fram krävs betydligt mer billig och fossilfri energi än vi har tillgång till idag. En tredje aspekt är beredskapsfrågan. Om vi ska kunna producera mat och dryck i en krissituation måste vi veta att vi har energi oavsett vad som händer. Energisystemet måste inte bara få ökad kapacitet, det måste också bli mycket mer robust.

Livsmedelsproduktion är beroende av en stabil tillgång till energi, och för att klara av den gröna omställningen och den internationella konkurrensen bör den helst vara både billig och fossilfri.

Vad är syftet med Energinätverket?

– Det har flera syften. Som jag sa innan så är givetvis information och kunskapsutbyte helt centralt. Det händer så mycket i energifrågan att det räcker inte med ett seminarium då och då, det krävs regelbundna träffar och informationstillfällen för att hålla sig à jour med det senaste. Nätverket kommer ge företagen de verktyg och den kunskap de behöver för att säkerställa att man följer de senaste lagkraven och riktlinjerna inom energiområdet.

– Minst lika viktigt är att genom att delta i nätverket bidrar man också till att säkra den svenska livsmedelsindustrins framtid genom effektiv energihantering och hållbara lösningar. Nätverket ger företagen möjlighet att påverka utvecklingen av framtida policyer genom ett gemensamt engagemang i branschens intressen. Om vi agerar tillsammans kan vi mycket snabbare nå målen om att öka branschens motståndskraft och minska vårt klimatavtryck.

– Sist men inte minst vill jag slå ett slag för den ofta underskattade kraften i att faktiskt träffas, oavsett om det är fysiskt eller digitalt! Energinätverket syftar i mångt och mycket till att omvandla kunskap och erfarenheter till praktiska resultat. Genom att dela bästa praxis och delta i gemensamma diskussioner kan vi identifiera och implementera lösningar som gör verklig skillnad i företagens verksamhet.

Var, när och hur träffas nätverket?

– Inledningsvis arrangerar vi tre träffar och därefter utvärderar vi hur vi fortsätter utifrån deltagarnas önskemål. Träffarna sker primärt digitalt men möjlighet till fysiska/hybridträffar finns också. Vi startar med ett kort introduktionsmöte den 16 oktober, följt av träff 1 i november, träff 2 i januari och träff 3 i mars.

Vilka ämnen kommer att tas upp?

– Några av områdena som vi kommer att avhandla är mätning och visualisering, värme/kyla, restvärme, energiledning, lagefterlevnad och påverkansarbete, stödprocesser, produktionsprocesser, energiförsörjning och fossilfria energislag, och vattenförsörjning och effektivisering. Vi är givetvis öppna för förslag från företagen!

Vad kostar det och hur anmäler man sig?

– Kostnaden för att delta är 25 000 kr/företag vilket inkluderar introduktionsmötet och de tre träffarna. Om du vill anmäla dig eller veta mer kan du kontakta sara.sundquist@li.se alternativt gustav.andersson@nordicenergyaudit.se.

Anmälan till introduktionsmötet den 16 oktober hittar du i kalendern!

För mer information

Sara Sundquist

Näringspolitisk expert
Skicka e-post till Sara
08-762 65 46, 070-996 90 44