Livsmedelsföretagens märkvärdiga lagstiftningsexpert
Ulrika är en av Sveriges främsta och mest erfarna experter när det gäller livsmedelslagstiftning, och hennes unika kunskaper inom komplexa märknings- och allergifrågor är till stor hjälp för våra medlemsföretag. Men hur hamnade Ulrika på Livsmedelsföretagen, och vad tycker hon är viktigt för företagen att ha koll på framöver?
Hej Ulrika! Du är Livsmedelsföretagens expert på livsmedel och lagstiftning. Men lite mer konkret, vad är det du gör om dagarna?
Min viktigaste uppgift, som jag ser det, är att ha koll på de frågor som är aktuella för våra medlemsföretag när det gäller livsmedelslagstiftning och framför allt märkning och allergifrågor. Jag kan då ge råd till företagen och tar ibland även hjälp av mina kollegor som har järnkoll inom sina områden. Jag har också kontakt med våra myndigheter så att man genom nya regler och tolkningar uppnår det man har tänkt. Ibland har vi utbildningsdagar och ger också ut vår berömda Märkningshandbok – som faktiskt är unik i hela EU. Vi har hela tiden också kontakt med våra referensgrupper bestående av våra företag, så att vi vet vad som är viktigt för dem!
Hur hamnade du på Livsmedelsföretagen?
Jag är legitimerad apotekare till utbildningen, och har jobbat med livsmedelslagstiftning sedan 1991. Först på Livsmedelsverket i nästan åtta år och därefter på Livsmedelsföretagen. Jag är väldigt glad över att få jobba i denna fantastiska bransch som trots hårda villkor gör produkter av högsta kvalitet.
Vilka frågor arbetar du med just nu?
Viktiga frågor just nu är t ex att vegetariska livsmedel kan märkas som just vegetariska, och att korrekt information lämnas till konsumenterna vid e-handel. Det är också viktigt att glutenfria livsmedel kan fortsätta att tillverkas med de tillsatser som är nödvändiga vid just sådan tillverkning. Datummärkning kopplat till matsvinn är också en aktuell fråga.
Vilka är de vanligaste frågorna du får från våra medlemsföretag?
Jag får många olika frågor från våra duktiga och seriösa företag, men en vanlig fråga kan gälla hur man ska märka livsmedel med ”spår av”-märkning när det gäller allergener. Det är en komplex fråga där det än så länge saknas EU-regler, men där vi har branschriktlinjer i Sverige.
Vad är viktigt för våra medlemsföretag att ha koll på under 2018?
Det kommer bl a inom kort att fattas beslut på EU-nivå om regler för ursprungsmärkning av primär ingrediens, då den har ett annat ursprung än det produkten är märkt med. Detta ska man ha koll på för att kunna förbereda eventuella ändringar av förpackningen. Och ha alltid koll på vårt nyhetsbrev förstås!
Du har ju jobbat med livsmedelslagstiftning i 27 år. Skulle du säga att våra myndigheter och lagstiftare förstår företagarnas villkor bättre än när du började i branschen?
Jag måste säga att detta varierar. Men många av våra lagstiftare är mycket kloka, och numera förstår faktiskt även merparten att det nästan alltid är så att det som är bra för seriösa företag också är bra för konsumenterna.
Tack Ulrika!