Livsmedelsindustrin utvecklar gemensam vägledning för hållbarhetsrapportering

Livsmedelsföretagen startar nu upp ett arbete med att ta fram en gemensam vägledning för hållbarhetsrapportering i enlighet med CSRD, med hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutet. Syftet är att ge vägledning kring hur industrigemensamma frågor kan hanteras och effektivisera företagens rapporteringsprocess.

– Livsmedelsindustrin har uttryckt ett starkt behov av en gemensam praxis kring rapportering av väsentliga hållbarhetsfrågor, därför startar vi nu upp det här arbetet tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet, säger Sara Sundqvist, näringspolitisk sakkunnig på Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsföretagens 750 medlemsföretag påverkas direkt eller indirekt av EU:s nya hållbarhetsdirektiv CSRD, som införlivats i svensk lag och kräver redovisning av hållbarhetsinformation.

Trots att EU försett företagen med ett antal vägledningar för att underlätta CSRD-rapporteringen kvarstår frågor om hur väsentliga frågor i livsmedelsindustrins unika värdekedjor ska hanteras och hur industrispecifika frågor kan mätas och rapporteras.

– Många frågor som företagen brottas med är gemensamma och genom en vägledning kan företagens rapporteringsprocesser effektiviseras. Vi tycker det är väldigt roligt att få göra det här tillsammans med Livsmedelsföretagens medlemsföretag. Här finns ett stort engagemang och kunskap och vår uppgift blir att fånga detta och omsätta det i en praktisk vägledning som svarar mot företagens behov av stöd i CSRD-rapporteringen, säger Maria Lidberg, chef för gruppen strategi och styrning på IVL Svenska Miljöinstitutet.

För mer information

Maria Lidberg, maria.lidberg@ivl.se, IVL Svenska Miljöinstitutet

Sara Sundquist

Näringspolitisk expert
Skicka e-post till Sara
08-762 65 46, 070-996 90 44