Matdagen 2025: Sveriges godaste strategi – men hur tar vi den från ord till bord?

Den 24 april är det äntligen dags för Matdagen, den svenska livsmedelsbranschens viktigaste, trevligaste och godaste evenemang. Tillsammans med experter och beslutsfattare från när och fjärran djupdyker vi i en av branschens mest efterlängtade nyheter, Livsmedelsstrategin 2.0!

2017 antogs den första nationella livsmedelsstrategin. Bara ett år senare ändrades förutsättningarna för livsmedelsproduktion radikalt. Den svåra torkan sommaren 2018 följdes av coronapandemin och Rysslands brutala invasion av Ukraina. Kriserna avlöste varandra med transportkaos, brutna handelsvägar och utbudsbrist som resultat. Livsmedelsproducenternas kostnader ökade på ett sätt som inte skådats sedan 50-talet, samtidigt som deras försäljning och lönsamhet rasade i botten.

”Den gamla strategin togs fram i en tid när många av oss tog maten och drycken för givna.”

Livsmedelsföretagen var tidigt ute med att efterlysa en uppdatering av livsmedelsstrategin. Den gamla strategin togs fram i en tid när många av oss tog maten och drycken för givna. I takt med att kriserna slog till blev det alltmer uppenbart att den tiden var förbi. Nu behövdes en livsmedelspolitik och en livsmedelsstrategi som fokuserade på det allra mest väsentliga: att säkra förutsättningarna för livsmedelsproduktion i Sverige.

Hösten 2022 meddelade regeringen att den då fem år gamla strategin skulle uppdateras. På Livsmedelsföretagens initiativ inrättade landsbygdsminister Peter Kullgren ett Livsmedelspolitiskt råd bestående av ledande företrädare för den svenska livsmedelsindustrin. Tillsammans med Livsmedelsföretagens experter gav rådet input till regeringen och tjänstemännen som ansvarade för att ta fram den nya strategin. Livsmedelsföretagen lyfte framförallt tre saker: stärk livsmedelskedjans robusthet, öka satsningarna på livsmedelsexport och gör det enklare och billigare att producera livsmedel.

”Det uttalade syftet med den uppdaterade strategin är att stärka lönsamheten, konkurrenskraften och robustheten i livsmedelskedjan.”

Den 21 mars 2025, efter att flera gånger ha skjutit upp lanseringen, presenterade regeringen äntligen Livsmedelsstrategin 2.0. Det uttalade syftet med den uppdaterade strategin är att stärka lönsamheten, konkurrenskraften och robustheten i livsmedelskedjan. Strategin har tre nya fokusområden: ökad robusthet i livsmedelskedjan, exportfrämjande och svensk kvalitet och gastronomi.

”Hur ska regeringen ta strategin från ord till handling?”

I arbetet med strategin har regeringen varit lyhörd för livsmedelskedjans behov och förutsättningar. Den nya strategin är en klar förbättring jämfört med den gamla, men vad händer nu? Hur ska regeringen ta strategin från ord till handling? Kan strategin verkligen lyfta livsmedelsindustrins farligt låga lönsamhet? Kommer satsningarna på livsmedelsexport vara tillräckliga? Hur väl synkar strategins förslag för ökad robusthet med Livsmedelsföretagens nya beredskapsrapport ”Recept för resiliens”? Och vilka nya grepp vill regeringen ta för att lyfta svensk kvalitet och gastronomi?

Allt detta och mycket mer kommer vi att stöta och blöta på Matdagen tillsammans med experter och beslutsfattare som statssekreterare Daniel Liljeberg, Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk, Eero Alaluusua från finska Försörjningsberedskapscentralen, Camilla Eriksson från FOI, statssekreterare Johan Berggren, stjärnkrögaren Paul Svensson, gastronomilegenden Carl-Jan Granqvist, statssekreterare Håkan Jevrell och flera spännande överraskningsgäster. Dessutom delar vi ut det prestigefyllda priset ”Årets Livsmedelsexportör” och traditionsenligt avslutar vi med mingel och en fantastisk middag signerad Malin Söderström.

Program

13.30 Välkomna till Matdagen

Sofie Eliasson Morsink, ordförande Livsmedelsföretagen, hälsar välkommen.

En ny strategi för en ny tid: Livsmedelsstrategi 2.0

Daniel Liljeberg, statssekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren, presenterar den uppdaterade livsmedelsstrategin och frågas ut av moderator Daniel Emilson.

Ökad robusthet i livsmedelskedjan

Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman presenterar Livsmedelsföretagens nya beredskapsrapport ”Recept för resiliens”. Därefter följer ett panelsamtal om livsmedelsberedskap och försörjningsförmåga med Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk, Eero Alaluusua från Finlands Försörjningsberedskapscentral, Camilla Eriksson, forskare vid FOI och ansvarig för Food Defence Research Centre, och Per Arfvidsson, vice vd Lantmännen. Efter panelsamtalet pratar Daniel Emilson med Johan Berggren, statssekreterare hos ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Fika från A till Ö – Bagarlandslaget tolkar Paul Svensson

Paul Svensson, krögare, kokboksförfattare och vinnare av Cajsa Warg-priset 2024 med ”Frukt & Bär A-Ö”, slår sina påsar ihop med Bagarlandslaget och bjuder på fantastiska bakverk.

Svensk kvalitet och gastronomi

Carl Jan Granqvist, legendarisk krögare, vinkännare och tv-profil, berättar om sitt projekt – ett nytt gastronomiskt manifest för Sverige. Daniel Emilson samtalar med Carl Jan om gastronomins betydelse för svensk livsmedelsproduktion och varför det är viktigt att gastronomi är ett av tre fokusområden i den uppdaterade strategin.

Cajsa Warg-priset – hur följer vi upp succén från 2024?

Elin Ingves Pyk, ordförande i Cajsa Warg-prisets finaljury och Johanna Westman, mat- och TV-profil tillika ny jurymedlem, berättar om juryns arbete och presenterar en spännande nyhet.

Exportfrämjande

Håkan Jevrell, statssekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa, berättar om den nya svenska (mat)exportstrategin och frågas ut av Daniel Emilson.

Årets livsmedelsexportör 2025

Vem tar hem det prestigefyllda priset i år?

17.00 Från ord till bord

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, summerar Matdagen. Malin Söderström, krögare på Moderna Museet, presenterar menyn och en nyhet för kvällens middag.          

Tid, plats och anmälan

Tid: 24 april kl 13.30-17.00 (följt av mingel och middag för den som har anmält sig)

Plats: Moderna Museet, Skeppsholmen, Stockholm

Anmälan: Anmäl dig via den här länken

Är du inte anmäld men vill gå?

Alla med ett intresse för svensk livsmedelsproduktion, gastronomi och försörjningsförmåga är varmt välkomna att delta. Men vi ger givetvis förtur till våra medlemsföretag och vi förbehåller oss rätten att lämna återbud.

Om deltagarlistan är fulltecknad finns det möjlighet att skriva upp sig på reservlistan. Det gör du enklast via den här länken.

Deltagande på Matdagen inkl. middagen är gratis.

OBS! Uteblivet deltagande faktureras med 1 000 kronor (500 kr om anmälan är exkl middag) om avanmälan inte sker senast 16 april 2025.

För mer information

Magnus Hultman

VD-assistent och medlemsansvarig
Skicka e-post till Magnus
072-501 53 78, 08-762 65 75