Falskt alarm om farorna med linfrön

EFSA har nyligen publicerat en riskvärdering av olika livsmedel som innehåller sk cyanogena glykosider, t ex bittermandlar och linfrön. EFSA:s slutsats är att det inte finns några allvarliga hälsorisker. Livsmedelsverket bör nu se över sina råd om linfrön, där man bland annat avråder helt från att äta krossade linfrön.

Många minns säkert larmet om linfrön för något år sedan som väckte en oro för att det skulle kunna vara hälsofarligt att äta linfrön i t ex müsli och bageriprodukter. Anledningen är att linfrön innehåller s k cyanogena glykosider som kan omvandlas till cyanid efter förtäring.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA har nyligen publicerat en riskvärdering av olika livsmedel som innehåller dessa cyanogena glykosider, t ex bittermandlar och just linfrön. Glädjande nog blev EFSA:s slutsats att det inte finns några allvarliga hälsorisker med dessa livsmedel utifrån dagens konsumtion. Detta till skillnad från råa aprikoskärnor där EFSA:s tidigare riskvärdering resulterade i att ett gränsvärde infördes 2017 (se den förordningen här). EFSA:s nya utlåtande ligger nu ute för synpunkter tills 25 januari – se mer information på EFSA:s hemsida.

Livsmedelsverket bör se över sina råd

Slutsatsen blir därmed att matlarmet om linfrön av allt att döma var falskt alarm – på många sätt en glädjande nyhet men förstås tråkigt att både konsumenter och tillverkare i Sverige oroades i onödan. Livsmedelsföretagen utgår nu från att Livsmedelsverket ser över sina råd om linfrön, där man bland annat avråder helt från att äta krossade linfrön.

Nicklas Amelin

EU-expert/Director EU Affairs
Skicka e-post till Nicklas
+46-8-762 65 18, +46-70-329 60 80