Falskt alarm om farorna med linfrön
EFSA har nyligen publicerat en riskvärdering av olika livsmedel som innehåller sk cyanogena glykosider, t ex bittermandlar och linfrön. EFSA:s slutsats är att det inte finns några allvarliga hälsorisker. Livsmedelsverket bör nu se över sina råd om linfrön, där man bland annat avråder helt från att äta krossade linfrön.
![](https://www.livsmedelsforetagen.se/app/uploads/2018/12/flax-seed-1274944-1920-800x534.jpg)
Många minns säkert larmet om linfrön för något år sedan som väckte en oro för att det skulle kunna vara hälsofarligt att äta linfrön i t ex müsli och bageriprodukter. Anledningen är att linfrön innehåller s k cyanogena glykosider som kan omvandlas till cyanid efter förtäring.
Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA har nyligen publicerat en riskvärdering av olika livsmedel som innehåller dessa cyanogena glykosider, t ex bittermandlar och just linfrön. Glädjande nog blev EFSA:s slutsats att det inte finns några allvarliga hälsorisker med dessa livsmedel utifrån dagens konsumtion. Detta till skillnad från råa aprikoskärnor där EFSA:s tidigare riskvärdering resulterade i att ett gränsvärde infördes 2017 (se den förordningen här). EFSA:s nya utlåtande ligger nu ute för synpunkter tills 25 januari – se mer information på EFSA:s hemsida.
Livsmedelsverket bör se över sina råd
Slutsatsen blir därmed att matlarmet om linfrön av allt att döma var falskt alarm – på många sätt en glädjande nyhet men förstås tråkigt att både konsumenter och tillverkare i Sverige oroades i onödan. Livsmedelsföretagen utgår nu från att Livsmedelsverket ser över sina råd om linfrön, där man bland annat avråder helt från att äta krossade linfrön.
![](https://www.livsmedelsforetagen.se/app/uploads/2023/11/nicklas-amelin-4-web-scaled-e1701780549937-450x450.jpg)