Nu startar FullkornsFrämjandet

Med målet att svenskarna ska få upp ögonen för fullkorn är partnerskapet FullkornsFrämjandet i gång. Organisationen utgår från ett sedan några år etablerat samarbete mellan cirka 20 partners inom näringsliv, akademi, myndigheter, offentlig måltidsverksamhet och civilsamhällesorganisationer. Som projektledare för uppdraget att öka fullkornskonsumtionen har Maria Alexandersson anställts.

FullkornsFrämjandets tydliga målsättning är att öka fullkornskonsumtionen vilket man gör i nära samverkan med EU-projektet SWITCH. Svenskarna äter för lite fullkorn samtidigt som det förebygger hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ2 och tarm- och ändtarmscancer mest av alla kostfaktorer.

– Det är väldigt meningsfullt att få hugga tag i något som har så stor positiv betydelse för så mångas hälsa, säger Maria Alexandersson, projektledare sedan 1 oktober.

Maria Alexandersson har tidigare haft roller inom kommunikation, marknadsföring och projektledning på bland annat Fria Bröd och Orkla.

Fler partners välkomnas

Verksamheten har flera ben där kommunikationsinsatser som till exempel seminarier, sociala medieinsatser och samarbete med hälsoprofessioner är viktiga instrument för att nå målen. Att verka för att FullkornsFrämjandet får fler aktörer är ett annat.

– Att näringslivet tillsammans med akademi, myndigheter, offentlig måltidsverksamhet och civilsamhällesorganisationer jobbar gemensamt för att förbättra folkhälsan genom mer fullkorn i maten kommer verkligen kunna göra skillnad. Att fler äter fullkorn gynnar folkhälsan och är helt i linje med kostråden, säger Britta Ekman, enhetschef på Enheten för hållbar livsmedelskonsumtion på Livsmedelsverket.

– Fullkorn är fantastiskt med fördelar som bättre folkhälsa och miljövänligare mat, vilket medför intressanta möjligheter för företagen. Att stötta FullkornsFrämjandet är ett konkret sätt att bidra till bättre folkhälsa i sitt hållbarhetsarbete, utanför den företagsspecifika agendan. Vi både hoppas och räknar med att fler aktörer från olika håll väljer att gå med i denna satsning, säger Karin Jonsson, hållbarhetschef för Pauligs produktportfölj.

Baserat i Mölndal

FullkornsFrämjandet har sin bas på GoCo Health Innovation City i Mölndal/Göteborg. GoCo är en arena med ambitionen att skapa ett kluster för hälsa i världsklass där FullkornsFrämjandet anslutit till den nybildade innovationshubben som leds genom EU-projektet SWITCH.

I Danmark har fullkornsintaget mer än fördubblats sedan 2007 då den danska motsvarigheten Fuldkornspartnerskabet startade. Samtidigt kan man se att ett ökat fullkornsintag har gett företag affärsmässiga fördelar.

De partners som ingår i FullkornsFrämjandet är: Cancerfonden, Chalmers tekniska högskola, Dietisternas Riksförbund, Fazer, Hjärt-Lungfonden, Göteborgs Stad, Lantmännen, Leksands Knäckebröd, Livsmedelsföretagen, Livsmedelsverket, Nestlé, Paulig, Polarbröd, Sveriges bagare & konditorer/Brödinstitutet, Sveriges bagerileverantörers förening, Svensk Dagligvaruhandel samt Wasa Barilla.

För mer information

Maria Alexandersson, projektledare
070-752 24 65
maria.alexandersson@fullkornsframjandet.se

Du som vill du ha koll på FullkornsFrämjandet kan följa dem på Mynewsdesk och deras LinkedInsida. FullkornsFrämjandets hemsida är under uppbyggnad.