Nya kollektivavtal för livsmedelsindustrin klara efter kärva förhandlingar

Tidigt på morgonen den 1 april blev industrins avtalsparter överens om nya kollektivavtal. De nya avtalen löper över två år och har ett totalt avtalsvärde på 6,4 procent med två lönerevisioner under avtalsperioden. Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk är tillfreds med att avtalen är på plats men konstaterar att avtalsvärdet är högt givet det svåra läget för många livsmedelsproducenter.

Efter mycket intensiva och utdragna förhandlingar undertecknade Livsmedelsföretagen jämte de fackliga motparterna Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges Ingenjörer och Unionen den slutliga hemställan som de opartiska ordförandena (OpO) tagit fram. Under det tvååriga avtalets löptid kommer två lönerevisioner att äga rum, den 1 april 2025 på 3,4 procent och den 1 april 2026 på 3,0 procent. Totalt är avtalsvärdet – det så kallade ”Märket” – 6,4 procent.

– Vi är nöjda med att ha nya avtal på plats men jag kan konstatera att denna förhandlingsomgång har varit osedvanligt tuff och utdragen, möjligen en av de svåraste och mest kärva avtalsförhandlingar jag varit med om under de mer än 25 år som jag medverkat i avtalsrörelse. Det totala avtalsvärdet är högt men slutresultatet är betydligt lägre än vad facken ursprungligen krävde när vi började förhandlingarna. Ett under omständigheterna acceptabelt avtal, kommenterar förhandlingschef Henrik van Rijswijk.

När facken inom industrin lade fram sina samordnade avtalsyrkanden i höstas krävde man 4,2 procent i lönehöjningar det första avtalsåret. Utfallet efter förhandlingarna blev istället kostnadsökningar det första året på 3,4 procent, något som enligt Henrik van Rijswijk visar på att arbetsgivarsidan lyckats pressa ner fackens förväntningar.

– Vårt främsta mål i förhandlingarna har varit att finna lösningar som tryggar industrins konkurrenskraft och lönsamhet i en osedvanligt svår tid. En lönenivå på 3,4 procent det första avtalsåret måste därför ses som acceptabel sett utifrån fackens yrkanden och förväntansbild. Men vi är förvånade att facken inte tagit större hänsyn till det besvärliga omvärldsläget och de stora ekonomiska utmaningar som många svenska livsmedelsproducenter brottas med, säger Henrik van Rijswijk.

Arbetstidsfrågan hanterad av parterna själva

Enligt Livsmedelsföretagens nya avtal ska en avräkning göras från det totala årliga kostnadsmärket på grund av att visst tillskott görs till de modeller för arbetstidskonto som redan sedan tidigare finns i avtalen. På arbetarsidan är avräkningen 0,1 procent per avtalsår och för tjänstemännen 0,5 procent det första avtalsåret. Det innebär att de faktiska löneökningarna blir 3,3 procent avtalsår 1 och 2,9 procent avtalsår 2 för arbetare och 2,9 procent det första avtalsåret för tjänstemännen.

– Genom att hantera fackens yrkanden om arbetstidsförkortning i avtalsrörelsen och dessutom ha kommit till godtagbara avtalslösningar har arbetsmarknadens parter visat att man själva fullt ut kan hantera frågan om arbetstidens längd. Det är en tydlig signal till de politiska krafter som visat intresse för att lagreglera om sänkt arbetstid. I och med resultatet av årets avtalsrörelse hoppas och tror jag att tankar om eventuell lagstiftning i frågan kan läggas i papperskorgen, menar Henrik van Rijswijk.

Viktiga förbättringar i villkorsförhandlingarna

Utöver förhandlingsresultatet rörande kostnadsmärket och avtalslängden har Livsmedelsföretagen även lyckats få till stånd ett betydande antal viktiga förbättringar i de allmänna villkorsförhandlingarna med facken.

I Livsmedelsavtalet med Livs har överenskommelse träffats om att utmönstra företrädesrätten till återanställning till anställningar som är upp till tio dagar långa. Vidare så har kravet på sakliga skäl vid uppsägning av visstidsanställda med maximal sammanlagd anställningstid om tre månader tagits bort. I stället kan arbetsgivare avsluta sådan anställning genom direkt underrättelse till den berörda. Parterna är även överens om att tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda och överväga avtalsförenklingar för små företag.

I tjänstemannaavtalet har den nya anställningsformen intermittent anställning för studerande införts och därutöver har kravet på minst en månads anställning vid överenskommen visstidsanställning sänkts till 14 dagar.

– Det är givetvis mycket lyckosamt att vi lyckats finna avtalslösningar med både arbetarna och tjänstemännen som på ett betydande sätt kommer att underlätta för våra medlemsföretag i den löpande vardagen. Genom de nya regleringarna ökar arbetsgivarnas flexibilitet samt möjligheten att leda och fördela arbetet, konstaterar Henrik van Rijswijk.

Livsmedelsföretagen kommer så snart som möjligt att utsända ytterligare information om de nya kollektivavtalen till samtliga medlemsföretag.

För mer information

Henrik van Rijswijk

Förhandlingschef
Skicka e-post till Henrik
08-762 65 40, 076-822 65 40