Paul Svensson är första vinnaren av Cajsa Warg-priset och utmärkelsen Årets kokbok

På en prisceremoni i Stockholm den 11 november fick kocken och krögaren Paul Svensson ta emot det nyinstiftade Cajsa Warg-priset och 100 000 kr för sin kokbok Frukt & Bär A-Ö. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen och detta var första gången som priset delades ut.

Cajsa Warg-priset är ett nyinstiftat litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck. Den första vinnaren av Cajsa Warg-priset och utmärkelsen Årets kokbok är kocken och krögaren Paul Svensson med boken Frukt & Bär A-Ö, utgiven på Bonnier Fakta. Paul Svensson tog emot priset på en ceremoni på restaurang Omaka i Stockholm den 11 november. Han belönades med 100 000 kr, ett specialdesignat Cajsa Warg-bokstöd och ett exklusivt köksredskapskit från Nouie.  

Du hittar en kort film och fler bilder från prisutdelningen här.

– Det är så oerhört roligt att få bekräftelse för något man älskar. Alla kokböcker som har nominerats till Cajsa Warg-priset har en roll att fylla och är ett bevis på att det finns rum och behov för många olika sorters av gastronomi. En gemensam nämnare för dem alla är att de drivs av en kärleksfull, omsorgsfull nördighet och en vilja att förmedla matglädje och kunskap. Det uppskattar jag stort, säger Paul Svensson. 

Alla som gett ut en kokbok på svenska, både som bokförlag och med hjälp av egenutgivning, får anmäla sina böcker till Cajsa Warg-priset. Bakom priset – döpt efter författaren till den klassiska 1700-tals-kokboken ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber” – står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige.

– En högkvalitativ, välgenomtänkt kokbok bjuder inte bara på härliga recept. Den får oss också att se på mat och dryck på ett nytt sätt, värdera det vi äter och dricker ännu högre och bjuder på såväl kroppslig som andlig spis. Allt detta och mer därtill lyckas Paul Svensson med i praktverket Frukt & Bär A-Ö. Boken är en mycket värdig mottagare av den första upplagan av Cajsa Warg-priset och ribban är nu högt satt för framtida vinnare. Stort grattis till Paul, till alla som bidragit till att skapa boken och till alla hemmakockar som får ta del av dess välfyllda skafferi av matglädje, nytänkande och kärlek till råvaror, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen. 

Frukt & Bär A-Ö av Paul Svensson. Fotograf Charlie Drevstam

Frukt & Bär A-Ö består av 33 kapitel fyllda med 500 recept. Frukter och bär åker ner i grytor, gratänger, inläggningar, desserter, saft och sylt. Allt vackert paketerat tillsammans med bilder tagna av Charlie Drevstam och formgivning av Mikael Engblom. Mikael ligger även bakom bokens sista kapitel ”Cider & vin” – ett helt kapitel tillägnat dryck och hur magi kan skapas med äpplen, päron, rabarber och fläder. Boken är inte bara full av recept utan också bruksanvisningar för den som vill fördjupa sig ännu mer i frukt och bär.

Juryns motivering

Paul Svensson, vinnare av det första Cajsa Warg-priset, och Elin Ingves Pyk, vd för Sevan Hummus Factory och finaljuryns ordförande.

Prisceremonin ägde rum den 11 november på restaurang Omaka i Stockholm. Finaljuryns ordförande Elin Ingves Pyk, vd på Sevan Hummus Factory, läste upp motiveringen:

”I sann Cajsa Warg-anda förenar vinnaren lekfullt hemmamatlagning med gastronomi på högsta nivå, och bjuder på recept som ger oss nya perspektiv på några av våra mest älskade och lättillgängliga råvaror.

Detta innovativa praktverk skapar inte bara lust att både laga och äta; det ger oss också ett munvattnande smakprov av framtiden. Det är en kokbok att återvända till, en kokbok där författarens övertygelse och kreativitet tydligt återspeglas i recepten, en kokbok som lockar till nyfikenhet och upptäckarglädje, en kokbok som i många år framöver kommer att inspirera såväl hemmakökets vardagshjältar som aspirerande stjärnkockar.

Årets Cajsa Warg-pris och utmärkelsen Årets kokbok 2024 tilldelas Frukt & Bär A-Ö av Paul Svensson.”

Du hittar en kort film och fler bilder från prisutdelningen här.

Om Paul Svensson

Paul Svensson är superkocken som representerat Sverige i Bocuse d’Or och arbetat på flera av världens och Sveriges bästa krogar. Bland annat har han drivit restaurangen på Fotografiska i Stockholm som utsågs till världens bästa museirestaurang 2017. Paul syns ofta i tv-rutan där han varit en återkommande gäst i TV4 Nyhetsmorgon samt programledare för ”Maträddarna” och ”Den gröne slaktaren” på SVT. År 2020 utsågs han till hedersdoktor i måltidsekologi vid Örebro universitet. Sedan april 2024 är Paul Svensson kreativ ledare på Rosendals trädgård.

Paul Svensson har givit ut 10 kokböcker de senaste åren såsom Paul grillar, Pauls kök, Den nya husmanskosten, Grilla vego, Rädda maten, Sauce Atlas, Grönsaker A-Ö, Matkompassen samt den nya boken Frukt & Bär A-Ö.

Så utses vinnaren

Alla som gett ut en kokbok på svenska, både som bokförlag och med hjälp av egenutgivning, får anmäla sina böcker till Cajsa Warg-priset. Till årets upplaga skickades totalt 58 bidrag in.

Övre raden från vänster: Suzanne Ribbing, Sedir Ajeenah. Nedre raden från vänster: Klara Åkerlund, Lotten Löfberg, Annina Rabe
Övre raden från vänster: Suzanne Ribbing, Sedir Ajeenah. Nedre raden från vänster: Klara Åkerlund, Lotten Löfberg, Annina Rabe

En urvalsjury bedömde de inskickade bidragen och utsåg därefter fem finalister. Urvalsjuryn består av matprofilen Suzanne Ribbing, Sedir Ajeenah, receptmakare och Instagramprofil, Annina Rabe, kulturskribent, Lotten Löfberg, kategoriansvarig för kokböcker på Bokusgruppen, och Klara Åkerlund, hem- och konsumentkunskapslärare.

Övre raden, från vänster: Dorotea Malmegård (Foto: Magnus Ragnvid), Lotta Lundgren (Foto: Ylva Sundgren), Emil Beer, Sahar Sorati. Nedre raden, från vänster: Björn Werner, Elin Ingves Pyk, Lotta Kühlhorn (Foto: Sören Vilks)
Övre raden, från vänster: Dorotea Malmegård (Foto: Magnus Ragnvid), Lotta Lundgren (Foto: Ylva Sundgren), Emil Beer, Sahar Sorati. Nedre raden, från vänster: Björn Werner, Elin Ingves Pyk, Lotta Kühlhorn (Foto: Sören Vilks)

Arbetet med att utse den slutliga vinnaren gjordes av Cajsa Warg-prisets finaljury. De sju medlemmarna i finaljuryn är matprofilen Lotta Lundgren, Emil Beer från humorgruppen I Just Want To Be Cool, krögaren Dorotea Malmegård, formgivaren Lotta Kühlhorn, livsmedelsföretagaren Elin Ingves Pyk, matinspiratören Sahar Sorati och kulturskribenten Björn Werner.

Här kan du läsa mer om urvalsjuryn och finaljuryn.

Om Cajsa Warg-priset

Varje år säljs cirka 1 miljon kokböcker i Sverige, och det ges ut hundratals nya kokböcker varje år. Siffrorna speglar svenskarnas enorma intresse för mat och matlagning. Trots detta har det inte funnits ett brett, folkligt pris dedikerat till kokböcker. Med Cajsa Warg-priset – döpt efter författaren till den klassiska 1700-tals-kokboken ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber” – vill Livsmedelsföretagen premiera kvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck.

Logotypen för det nyinstiftade Cajsa Warg-priset är inspirerat av den fyrdelade måttsatsen som Anna-Britt Agnsäter introducerade till de svenska köken.

Inspirationen till Cajsa Warg-prisets logotyp kommer från den fyrdelade måttsatsen som lanthushållsläraren Anna-Britt Agnsäter introducerade till de svenska köken. Agnsäter skrev även kokboken Vår kokbok som är den mest sålda boken i Sverige efter Bibeln och Sju sorters kakor. Mer information finns på Cajsa Warg-prisets hemsida.  

För mer information

Daniel Emilson

Presschef
Skicka e-post till Daniel
08-762 65 13, 076-275 83 60