Stor minskning av salthalten i bröd och charkprodukter
Den svenska livsmedelsindustrins långsiktiga saltsänkningsarbete syns nu tydligt i Livsmedelsverkets nyligen publicerade matkorgsundersökning. Undersökningen visar att salthalten i bröd- och charkprodukter sänkts mellan 20–25 procent sedan 2015.
Livsmedelsverket genomför regelbundet så kallade matkorgsundersökningar, som analyserar innehållet i en typisk svensk ”matkorg”. Syftet är att undersöka hur mycket näringsämnen och ämnen som kan vara skadliga som finns i maten. Maten som analyseras köps i vanliga butiker och motsvarar hur mycket vi äter i Sverige av olika livsmedel.
Den senaste undersökningen visar att den svenska livsmedelsindustrins långsiktiga arbete med att sänka salthalten i livsmedel gett resultat. Sedan 2015 har saltinnehållet i livsmedel som köps i butik minskat med 25 procent i charkprodukter och ungefär 20 procent i spannmålsprodukter som bröd.
– Detta är ett kvitto på livsmedelsindustrins enträgna arbete med saltsänkning, ett arbete som ofta sker i det tysta och som inte efterfrågas av konsumenten på samma sätt som minskat sockerinnehåll. Ur ett folkhälsoperspektiv är det en betydande framgång. Ett för högt saltintag är en av de största riskfaktorerna för ohälsa och därmed en av de viktigaste matvanorna att komma till rätta med, säger Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.
Livsmedelsindustrins arbete med att minska salthalten fortsätter, stärkt av resultaten från projektet ReduSalt och Livsmedelsverkets uppdrag att främja frivilliga branschöverenskommelser om att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel. Uppdraget slutrapporterades i februari i år. Livsmedelsverkets bedömning är att det finns goda förutsättningar för frivilliga överenskommelser och samarbeten för minskat salt i maten, något som resultaten av den senaste matkorgsundersökningen bekräftar.
– Det är mycket glädjande att saltet minskat i flera matvaror. Vi får i oss mer salt från den mat vi köper än från det salt vi själva har i maten. Vi hoppas att den här utvecklingen fortsätter, mängden salt behöver minska ännu mer och i fler livsmedel, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket: Mindre salt i bröd och charkprodukter