Totalförsvaret: Livsmedelsförsörjningen ska stärkas

Den 15 oktober presenterade regeringen sin proposition om Totalförsvaret. Regeringen aviserar en kraftig ökning av det civila försvaret, något som välkomnas av Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen med särskilt ansvar för totalförsvar. Enligt Strömer bör propositionen snarast kompletteras med en uppdaterad livsmedelsstrategi som bidrar till att öka produktionen av livsmedel.

Enligt Regeringens proposition om Totalförsvaret som presenterades tisdagen 15 oktober kommer budgeten för det civila försvaret och samhällets motståndskraft att öka under den period som försvarsbeslutet gäller, alltså fram till 2030. Det är sammanlagt 37,5 miljarder som anvisas och även om den summan är fördelad på flera år, så innebär det en kraftig ökning av det civila försvaret.

I de bilder som visades på regeringens pressträff framgår att Rysslands krig i Ukraina förs med militära medel, men att Ryssland för tillfället inte bedöms vilja ha en direkt militär konflikt med Nato. Däremot fortsätter cyberattacker, spioneri, intrång och sabotage i Nato-länder, även i Sverige. Och med Iran som allierad till Ryssland finns det flera hot mot det svenska samhället och vår grundläggande förmåga.

Den svenska statens stöd till Ukraina fortsätter framöver. En av de viktigaste lärdomarna från Ukrainas försvarskrig är att hela samhällets förmåga är avgörande för att kunna stå emot en militär fiende som bombar civila mål och konsekvent bryter mot krigets lagar och internationella överenskommelser. En specifik lärdom är att snabba reparationer är nödvändiga när viktig infrastruktur skadas, som vägar, järnvägar, hamnar och elnät. Livsmedel och dricksvatten måste fungera i hela landet, även under svåra påfrestningar.

I samband med presentationen av propositionen visare ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, en ny prioritering för totalförsvaret. Av de tidigare utpekade tio sektorerna är nu hälsa, vård och omsorg, energiförsörjning, transporter, elektronisk post och kommunikation, livsmedelsförsörjning och dricksvatten, samt räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen de viktigaste delarna som behöver förstärkning. Patrik Strömer är näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen med ansvar för totalförsvar och livsmedelsförsörjning:

– Regeringens förslag bygger på den parlamentariska Försvarsberednings analys och förslag och det är en styrka med en sådan politisk bredd. Den nya prioriteringen är välkommen för att kunna dimensionera Sveriges motståndskraft och avskräckningsförmåga så att krig kan undvikas. I grunden handlar en fungerande livsmedelsförsörjning om att det finns internationellt konkurrenskraftiga och lönsamma företag i hela kedjan. Sedan behövs ytterligare åtgärder, men en kommande livsmedelsstrategi skulle kunna underlätta ytterligare för ökad produktion av svensk mat och dryck, säger Patrik Strömer.

För mer information

Patrik Strömer

Näringspolitisk expert