Träffar med EU-svenskar i Strasbourg och Bryssel

I december tillträdde den nya EU-kommissionen sitt femåriga mandat och därmed kan EU:s policyutveckling ta fart igen efter valet till Europaparlamentet förra året. För att påminna våra svenska beslutsfattare om livsmedelsindustrins perspektiv och önskemål, har Livsmedelsföretagen genomfört två större arrangemang nyligen.

Nicklas Amelin är Livsmedelsföretagens EU-expert och delar sin tid mellan Stockholm och Bryssel. Ett antal gånger per år arrangerar han större träffar mellan politiker, företag och branschföreträdare för att diskutera viktiga frågor för livsmedelsindustrin och Sveriges och Europas livsmedelsförsörjning. Här berättar han om två av de senaste arrangemangen, båda välbesökta och uppskattade av de deltagande politikerna.

Middag med svenska EU-parlamentariker i Strasbourg

I samband med Europaparlamentets första session för året i januari, bjöd Livsmedelsföretagen in de svenska ledamöterna och deras politiska tjänstemän till en middag i Strasbourg tillsammans med LRF. Efter fyra liknande middagsträffar under den förra mandatperioden, har arrangemanget utvecklats till en årligen återkommande och mycket uppskattad samlingsplats för att prata livsmedelspolitik och skapa kontaktytor mellan ledamöterna och branschen. Rekordmånga ledamöter – 13 av de totalt 21 svenskarna i parlamentet – var anmälda till middagen, vilket visar på intresset både för sakfrågorna och för att träffa branschrepresentanter.

Företrädare för Livsmedelsföretagen på plats i Strasbourg för möte med svenska Europaparlamentariker.

”Heléne Fritzon och Tomas Tobé höll ett gemensamt tacktal vid slutet av tillställningen, där man bl a uttryckte sin uppskattning för initiativet, inte minst att samla svenska ledamöter från olika partier”

Alla politiska partier utom Vänsterpartiet och Liberalerna fanns representerade under kvällen. Från Livsmedelsföretagen deltog såväl kansliet som fyra styrelseledamöter som därmed fick tillfälle att både berätta om sina företag och diskutera livsmedelsindustrins prioriteringar för kommande lagstiftningsarbete. Socialdemokraternas och Moderaternas gruppledare i parlamentet, Heléne Fritzon och Tomas Tobé, höll ett gemensamt tacktal vid slutet av tillställningen, där man bl a uttryckte sin uppskattning för initiativet, inte minst att samla svenska ledamöter från olika partier – något som är mer ovanligt än man kanske kan tro.

Läs även: Snart dags för EU-val – de fem viktigaste frågorna för livsmedelsindustrin

Lunch med nordiska regeringsföreträdare i Bryssel

Det täta samarbetet mellan Livsmedelsföretagen och våra motsvarigheter i de andra nordiska länderna gäller inte minst EU-politiken, där vi i de flesta frågor har liknande förutsättningar, utmaningar och synpunkter. Ett gemensamt nordiskt positionspapper om livsmedelspolitiska prioriteringar togs därför fram inför valet 2024. Efter att ha presenterat detta för nordiska ledamöter i Europaparlamentet i höstas, var det dags att göra samma sak gentemot den andra grenen av EU:s beslutsfattare, dvs ministerrådet som utgörs av medlemsländernas regeringar och deras företrädare i Bryssel. Därför arrangerade de fyra branschorganisationerna från Danmark, Finland, Norge och Sverige en lunch för de fyra ländernas representationskontor i Bryssel den 29 januari. 

(Fotnot: Även om Norge inte är EU-medlem, så innebär EES-avtalet att EU:s livsmedelslagstiftning gäller även i Norge. Norska regeringen har därmed också utsända i Bryssel som på olika sätt engagerar sig i EU-politiken, även om man alltså inte har tillträde till diskussionerna i EU:s ministerråd som beslutar om ny lagstiftning tillsammans med Europaparlamentet.) 

Nicklas Amelin är Livsmedelsföretagens EU-expert.

Lunchen avhölls på den svenska Brysselrepresentationen och var både välbesökt och uppskattad. Av diskussionen framgick tydligt att de nordiska ländernas uppfattningar i ministerrådets arbete, trots vissa nyansskillnader, ligger nära varandra. Därmed bör det finnas goda möjligheter till samordning och ökat inflytande för nordiska synpunkter i lagstiftningsarbetet framåt.

Läs även: Gemensamma nordiska EU-prioriteringar

Ny livsmedelspolitisk EU-vision inom kort

”En vision som lägger större fokus vid EU:s konkurrenskraft och försörjningsförmåga, mer samverkan med branschen och färre löften om nya lagförslag”

Vid båda arrangemangen ovan var ett hett samtalsämne den nya livsmedelspolitiska vision som EU-kommissionen förväntas lägga fram inom kort. Förväntansbilden från både branschen och våra svenska/nordiska beslutsfattare är att visionen kommer skilja sig markant mot Farm to fork-strategin som den förra EU-kommissionen lade fram 2020. Även om inga detaljer är kända, så tyder det mesta på en vision som lägger större fokus vid EU:s konkurrenskraft och försörjningsförmåga, mer samverkan med branschen och färre löften om nya lagförslag. Visionen kommer att presenteras av EU-kommissionen och sedan debatteras i såväl parlamentet som ministerrådet under våren och Livsmedelsföretagen fortsätter att i samverkan med svenska, nordiska och europeiska samarbetspartners att analysera innehållet och fortsätta att förse våra EU-företrädare med synpunkter från livsmedelsindustrin.

För mer information

Nicklas Amelin

EU-expert/Director EU Affairs
Skicka e-post till Nicklas
+46-8-762 65 18, +46-70-329 60 80