Blir man hungrigare av sötningsmedel?
Ett återkommande påstående som dyker upp i medierna är att den som konsumerar mat och dryck med sötningsmedel blir hungrigare och triggas att äta mer. Ett annat näraliggande påstående är att sötningsmedel och socker är beroendeframkallande. Hur ligger det till med detta egentligen?
Forskning på människor har visat att sötningsmedel är ett utmärkt alternativ att ersätta socker med och att det inte ”lurar” hjärnan att äta mer eller gör att människor går upp i vikt, tvärtom kan det vara en hjälp att kontrollera sitt energiintag och sin vikt. För mindre än ett år sedan gick Professor Drewnowski med flera igenom det vetenskapliga underlaget gällande just detta.
Även den nyligen presenterade rapporten om om Mat vid Fetma från SBU (Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering) visar att ersättning av socker med sötningsmedel kan vara positivt för en viktreduktion, vilket uttrycks som att: ”Det finns ett måttligt starkt vetenskapligt underlag för att drycker sötade med aspartam, i jämförelse med drycker ej sötade med aspartam, leder till en viktminskning hos personer med fetma”.
Det finns inget vetenskapligt underlag för att påstå att ett specifikt livsmedel, en ingrediens (t ex socker) eller en tillsats (t ex sötningsmedel) är beroendeframkallande. Organisationen ”NeuroFAST” har publicerat ett uttalande gällande detta. Det uttryck man istället kan använda sig av är ”sug” eller engelskans ”food craving”, som mer handlar om en önskan om att konsumera en viss typ av livsmedel, ofta livsmedel med mycket socker och fett.